22. september 2009
Jaga lugu:

Turu passiivsus jätab alles käputäie kinnisvarahindajaid

Tehingute vähesus ja võrdlustehingutele ligipääsu piiratus on hindamisturu ümber mänginud, vähem kui aasta pärast jäävad üle-eestiliste hindajatena alles ilmselt vaid mõned üksikud bürood, kirjutab Pindi Kinnisvara elamispindade hindamisosakonna juhataja Margus Pilv.

Neile lisanduvad piirkondliku tähtsusega kinnisvarafirmad, kes jäävad teenindama vaid enda piiratud tegevuspiirkonda, kusjuures ennustatavalt väheneb ka nende osakaal hindajatena oluliselt.

Suurimaks komistuskiviks on juba täna hindajate võimetus leida hinnatavale varale adekvaadseid võrdlusobjekte ning selletõttu kannatab ka hindamistulemus. Parima juurdepääsu tehingutele annab maa-ameti litsents, mida omavad suuremad kinnisvarabürood ja ka mõned väiksemad. Kuid isegi maa-ameti litsentsi omavatel hindajatel on keeruline saadud andmeid kasutada, kui puudub näiteks informatsioon seisukorra kohta, maa-ameti litsentsi omavatest firmadest rääkimata. Seetõttu ei piisa tehingutebaasi tekkeks vaid maa-ameti litsentsist- hindaja selja taha on vaja ka suurt kontoritevõrku koos informeeritud müügimeeskonnaga, kes täiendava turuinfoga hindajaid pidevalt varustavad.

Seda trendi on hakanud tajuma ka kommertspangad, kes on suurimad hindamisaktide tarbijad. Kui varasemalt on pangad vaid hoiatanud, et tulevikus nad hakkavad hindajate nimekirju kärpima, siis vaikivalt suunatakse juba täna tellimusi vaid suurtele hindamisorganisatsioonidele, kelle kvaliteedis kindel saadakse olla. Korduvalt on tulnud meile klientidelt lausa tagasisidet, et panga laenukomitee nõudmisel tuli väikefirmas koostatud hindamisakt mõnest suurbüroost üle tellida, mis tähendab kliendile topeltkulu.

Pidev kvaliteedikontroll ning sujuv suurtegijatele suunamine viib aga väiksemate firmade motivatsiooni hindamisteenust osutada ning arendada nullilähedaseks, mistõttu julgengi ennustada nende turuosa olulist vähenemist. Peale liitumist omavad Pindi Kinnisvara ja ERI Kinnisvara kokku hetkel ca 30%-list turuosa. Veel ca 50% turust jaguneb kuue suurema kinnisvarabüroo vahel ning hinnanguliselt vaid kuni 20% turust jaguneb väiksemate büroode vahel.

Kuna mitmed suuremad kinnisvarafirmad on läinud raskel ajal kontorite sulgemise teed, siis võib prognoosida, et turgu jagavate ettevõtete hulk väheneb veelgi ning aasta pärast jagab hindamisturgu senise 7 kinnisvarafirma asemel mitte rohkem kui 4-5 suurt tegijat, haugates veel lõviosa ka väikefirmadelt.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt