18. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitajad koondasid jõu Soome ametiühingu vastu 

Soomes tegutsevad Eesti ehitusettevõtjad alustasid võitlust sealse ametiühingu väidetavalt protektsionistliku käitumise vastu ning moodustasid huvigruppi kaitsva MTÜ Steel, kirjutab Äripäev. 

Ants Võsuri  firma AS Unimaster sai oma esimest tööd Soomes teha umbes kuu, kui nad üleeile Soome ehitajate ametiühingu Rakennuusliitto boikotinimekirja kanti.

Põhjuseks ebapiisav tõestus, et firma töötajad saavad Soome kollektiivlepingu nõuetele vastavat palka. Võsuri sõnul nõuab a/ü lisaks normdokumentidele, nagu töölepingukoopiad ja palgalehed, ka töötajate kontoväljavõtet. "Kui ma tööandjana ka seda esitada tahaksin, ei saaks ma selleks töötajat sundida, sest tegu on privaatsete andmetega," ütleb Võsuri.

Kuigi seaduse järgi peaks palga nõuetele vastavust kontrollima peatöövõtja ehk ettevõte, kellele eestlased hanget teevad, käivad ettevõtjate sõnul ühingu ametnikud ka ehitusobjektil töötajatelt otse nende palganumbrit küsimas. "Mõned mehed ei oska keeltki ega tee maksusüsteemide erinevuse tõttu bruto- ja netopalgal vahet," ütleb Nordexline omanik Haakon Nõmme.

Nüüd on ettevõtted ja ka Soome firmades töötavad ehitajad koondunud MTÜ Steel (Soomes Tegutsevate Eesti Ettevõtete Liit) alla, et end ühtse huvigrupina kaitsta. Ka soovitakse alustada ehitusettevõtete liiduga Rakennusteollisuus läbirääkimisi välisfirmadele esitatavate nõuete suhtes.

"Soome turg avaneb eestlastele järjest enam, aga eestlased sisenevad sinna organiseerimatult. Eks õnneotsijaid on palju, aga meie tahame kaitsta neid firmasid, kes tahavad seadusi järgida ja professionaalset tööd teha. Me pole mingi orjarahvas, ka meil on õigused," ütleb Steeli asutaja Nõmme.

Soome ametiühingu tegevus on eestlaste väitel aktiviseerunud just kriisi ajal. Selle taga on nende arvates protektsionism - kardetakse, et majanduse elavdamisse süstitud miljardid viivad eestlased minema. Peale selle püüab ühing eestlastest töölisi endaga liituma sundida, sel juhul läheks 2% töötaja palgast ametiühingule.

Nõmme sõnul on kõige hämmastavam see, et töö tellijatega neil probleeme pole, pigem vastupidi, konflikti tekitab aga kolmas osapool.

Loe lähemalt tänasest Äripäevast

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785