27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maardu graniidikaevandus loob sadu uusi töökohti

Jõelähtme valda planeeritav graniidikaevandus annab vastavalt kaevanduse võimsusele tööd ligi 300 inimesele. Lisaks tekib kümneid töökohti logistika korraldamisel.

OÜ Maardu Graniidikaevanduse juhatuse esimehe Peep Siitami ütlusel sõltub tööle võetavate inimeste täpne arv rajatava kavanduse suurusest, kuid esialgsete hinnangute kohaselt saab tööd kuni 300 inimest. „Kuni 200 meetri sügavusele loodava kaasaegse graniidikaevanduse rajamine eeldab suure meeskonna kaasamist, kellest igaüks annab panuse selle pikaaegse projekti õnnestumisel,“ lausus Siitam. „Planeerime alustada laiaulatusliku värbamiskampaaniaga juba kaevanduse ehitusfaasis, et tagada parimate töötajate kaasamine.“

Lisaks töökohtade loomisele tõi Siitam täna toimunud pressikonverentsil välja graniidi vastupidavusest ja soodsast hinnast tingitud võimaluse asendada vähem vastupidav lubjakivikillustik graniidikillustikuga. „Neeme graniidimaardlast kaevandatav graniit sobib oma tugevuse ja soodsa hinna tõttu teede alus- ja pealiskattematerjaliks ning kvaliteetse betooni valmistamiseks,“ ütles Siitam. „Soovime Eestis vähendada keskkonnakasutust ja ehituskulusid ning peame seadma eesmärgiks lubjakivi asendamise graniidiga seal, kus see on mõistlik, eelkõige teedeehituses.“ 

Graniidi head omadused tulevad välja näiteks teedeehitusel. Graniidi survetugevus on lubjakivikillustikust kuni kolm korda suurem, mis teeb selle materjali eriti vastupidavaks. Väga oluline vahe on külmakindluses, mis on Eesti teede lagunemise peamine põhjus. Graniidi külmakindlus on vähemalt kuus korda suurem kui lubjakivikillustikul.

Riigikogu liikme Marek Strandbergi sõnul on suur saavutus, et loodav graniidikaevandus aitab vähendada oluliselt suuremate keskkonnariskidega lubjakivikarjääride loomist. „Lisaks on Eestis vaja kasutusele võtta uusi energiaallikaid ning üks võimalus on luua kaevanduse kaeveõõntesse taastuvenergiat tootev pumpelektrijaam.  Olen seda meelt, et tegu on innovatiivse lähenemisega energeetikas ja see loob meile hea baasi tulevikuks,“ ütles Strandberg.

OÜ Maardu Graniidikaevandus eesmärgiks on võtta kasutusele Neeme graniidimaardla, mis asub Põhja-Eestis, peamiselt Jõelähtme valla territooriumil. Planeeritavalt algab graniidi kaevandamine 2013. aastal, kuid kaevanduse ehitamisega alustatakse juba 2011. aastal.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785