22. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraspetsialist soovitab oma ärid ühte asukohta koondada

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuht Andres Hall kirjutab, kuidas majanduskriisis ellu jääda.

Praktiliselt kõikide ettevõtete suurimaks väljakutseks on tänases majanduskriisis ellujäämine. Ettevõtete ellujäämine sõltub sellest kuivõrd edukad suudetakse olla ühest küljest konkurentsivõimeliste toodete väljatöötamises ning nende turustamises, kuid teisest küljest majanduse headel päevadel märkamatult kasvanud ebaefektiivsuse likvideerimises ning kulubaasi alandamises.

Majanduse languses on kindlasti hulga miinuste kõrval ka palju positiivset. Kõige olulisemaks positiivseks kaasmõjuks on see, et ettevõtted ja ka üksikisikud on sunnitud vahetama senised ebaefektiivsed lahendused kaasaegsemate ning efektiivsemate vastu. Vaadates ringi kinnisvaraturul on märgatav valdav ebaefektiivsus pindade kasutamisel. Eriti puudutab see ettevõtteid kahel põhjusel:

1) Kasutusel on vanad, sageli äärmiselt suure energiakuluga ning logististe lahenduste poolest ebaefektiivsed pinnad;2) Ettevõtete, kelle pinnavajadus on multifunktsionaalne, erineva kasutusotstarbega pinnad paiknevad erinevates kohtades tekitades nii ajalist kui ka otsest rahalist kulu.Esimese probleemiga maadlevatel ettevõtjatel on mõistlik meeles pidada, et uute pindade kõrvalkulud on sageli vanade pindade vastavatest näitajatest märkimisväärselt soodsamad. Samuti on nende üürihinnad tänaseks jõudnud sageli sellistesse suurusjärkudesse, millega veel paar aastat tagasi oli võimalik üürida või osta vaid vana ja amortiseerunud pinda. Kinnisvaraalase efektiivsuse otsimisel ei tohi kindlasti tähelepanuta jätta üürimaksetega kaasnevate kõrvalkulude suurust, sest mõnel juhul võib uue ja kaasaegse pinna üürimakse koos kaasnevate kõrvalkuludega olla praktliselt samas suurusjärgus vana pinna vastava näitajaga.

Erinevalt eelnevalt kirjeldatud küsimusest ei ole teisena toodud probleemi lahendamine siiani olnud lihtsalt teostatav. Multifunktsionaalsete kinnisvaravajadustega ettevõtete vajadustele vastavaid kinnisvaraobjekte, kus ühes kohas oleks koos mitut erinevat liiki pinnad (näiteks büroo, ladu ja kaubanduspind), ei ole seni Eesti kinnisvaraturul märkimisväärselt pakutud. Tulenevalt sellest on varasemalt mitmed ettevõtted rajanud endale ise oma vajadustele vastavad pinnad, kuid tänases keerulises majandus- ja finantseerimissituatsioonis ei ole see valdavale osale ettevõtetest enam reaalselt teostatav variant. Seetõttu paiknevad mitmete ettevõtete erinevat funktsiooni täitvad allüksused üle linna laiali, mis kokkuvõttes suurendab kulusid.

 Tänasel päeval on Tallinnas pakkumisel vaid üks multifuntksionaalne ärihoone – StockOffice´i-nimeline ärihoone Mõigus, Tallinna linna piiril. StockOffice ärihoone on „kolm ühes” – esimesel korrusel kaubandus-/teeninduspind, teisel ja kolmandal korrusel büroopind ning hoone tagumises osas laopind. Kuigi nimetatud hoone projeketeeriti ning ehitamisega alustati enne kinnisvaraturu aktiivsuse vaibumist, on selle objekti näol tegemist hoonega, mille konseptsioon sobib hästi hetke turusituatsiooni.  Multifunktsionaalsus pakub ettevõtetele efektiivsemat kinnisvaralahendust kui seda on võimaldanud erinevates asukohtades paiknevate pindadega majandamine. Hoone üürnike ning pindade vastu huvi tundnud ettevõtete senine tagasiside näitab seda, et StockOffice´i konseptsioon sobib paljudele erinevatele ettevõtetele, mis annab kinnitust efektiivse kinnisvaralahenduse nõudluse kohta.

Kuigi majanduslangus on peaaegu kõik ettevõtted raskesse olukorda pannud, siis tuleb leida siiski ka positiivset. Praegu on väga soodsad võimalused leida paremaid ning sobivamaid pindasid, tingimustel, mida veel aasta tagasi polnud. Et toimida võimalikult kuluefektiivselt tuleks uurida erinevaid võimalusi ja pakkumisi, kuna sageli on hoonete omanikud valmis tasuma ka kolimiskulud ning muud sellega kaasnevad väljaminekud. Edukad ettevõtted on parimate lahenduste leidmiseks alati avatud uutele pakkumistele, mille hulgast sorteerivad enda jaoks välja vaid parima.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785