3. märts 2009
Jaga lugu:

E-Betoonelement viib tootmise Tamsalust Harkusse

Tulenevalt nõudluse kahanemisest betoonelementide turul viib AS E-Betoonelement ajutiselt õõnespaneelide ja eelpingetoodete tootmise üle Tamsalu tehasest Harku tehasesse.

Töötajad leiavad samuti seal tööd, kinnitas AS E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk.

„Suurem osa töötajaskonnast hakkab tööl ima Harku tehases, kus moderniseeritud tehnika võimaldab toota samu tooteid, mida pakub ka Tamsalu tehas,“ ütles Leosk. „E-Betoonelement käsitleb kõiki oma üksuseid ühe tervikuna ja sellest tulenevalt on raske öelda konkreetset inimeste arvu.“

Hetkel jääb Leoski sõnul Tamsalus kliente teenindama kontor, tootmine tehases sõltub konkreetsetest tellimustest. „Samas oleme tellimuste mahu suurenedes valmis õõnespaneelide ja karkassielementide tootmise Tamsalu tehases taastama, sest kvalifitseeritud tööjõud jääb ettevõttesse alles,“ lubas Leosk.

Ettevõtte juht põhjendas, et Tamsalu tehast puudutavad ümberkorraldused on suunatud kokkuhoiule ja suurema efektiivsuse tagamisele.

Kas see otsus sündis Eestis või emafirma peakontoris, ütles Leosk, et otsused sünnivad Betoonelemendis, aga ettevõtte nõukogu on toimuvaga kursis ning juhtkonna otsuse heaks kiitnud. „Otsus ei tulnud kergelt, sest firmal on ka sotsiaalne vastutus nii töötajate kui ka Tamsalu valla ees. Seetõttu otsustasimegi lahenduse kasuks, kus transpordime töötajaid Tamsalust Harkusse,“ rääkis Leosk.

Tamsalu vallavalem Toomas Uudeberg ütles, et ettevõte on vallavalitsust teavitanud ja et ettevõte on andnud lubaduse panna Harkusse tööle minevate töötajate jaoks käima bussiliiklus.

„Tamsalu jaoks on see hetkeline tagasilöök,“ tunnistas vallavanem tehase ajutise sulgemise otsust. Samas uskus ta, et E-Betoonelement teeb parima, sest on püüdnud varemgi töötajatele maksimaalselt head lahendust leida.

Uudeberg märkis, et ka teised ettevõtted koondavad või vähendavad töötajate koormust. Näiteks on Tamsalu EPT läinud üle 4-päevasele tööajale. 

Võrreldes ehitusturu tippajaga 2007. aastal on tootmismahud Leoski sõnul ettevõttes vähenenud ligi poole võrra ning vastavalt sellele on vähenenud ka töötajate arv. „Sellest tulenevalt on 2008. ja 2009. aasta jooksul kokku töötajaskond vähenenud orienteeruvalt 50 protsenti ja nendest inimestest on kaks kolmandikku kas ise uue töökoha leidnud või on lõppenud nende tähtajalised lepingud,“ rääkis Leosk.

Leosk põhjendas, kuna E-Betoonelemendi poolt pakutavad tooted on ehitusahela eesotsas, puudutas langus neid esimesena, millest tulenevalt liikusid paljud töötajad paremaid tingimusi otsides juba langusperioodi alguses nende juurest ära. „Edasiste arengute osas on keeruline praeguses kiirelt muutuvas turuolukorras midagi kindlat paika panna. Tegutseme vastavalt turul toimuvale,“ arvas Leosk.

 

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt