4. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurhanke tingimused sobivad vaid Ossipenko firmale

Kohtla-Järve linnavalitsus kuulutas välja linna teede hoolduse ja remondi hanke tingimustel, mis sobivad hästi praegusele teenuse osutajale Nikolai Ossipenko firmale N&V, kirjutab Põhjarannik.

Veebruari lõpus väljakuulutatud hankega otsib Kohtla-Järve ettevõtet, kes saab endale neljaks aastaks Ahtme ja Järve linnaosa teede ja tänavate remondi- ja hooldustööde tegemise õiguse. Lisaks hõlmab hange ka nende linnaosade liikluskorraldusvahendite korrashoidu, sademeveekanalisatsiooni puhastusteenuseid, haljasalade ning Raudi kalmistu hooldustöid.

Selliseid firmasid, kes teeksid korraga kõiki neid töid, ei ole palju. Hanke tingimustes on aga sätestatud, et pakkujal peab olema vähemalt üheaastane nii teede ja tänavate remondi- ning hooldustööde kui ka parkide ja haljasalade hooldustööde kogemus linnatingimustes. 

Ida-Viru maakonnas riigimaanteid hooldava  ASi Talter Virumaa osakonna juhataja Olari Vainokivi on veendunud, et kui iga tegevuse peale oleks korraldatud eraldi hange, tuleks pakkumisi rohkem ja Kohtla-Järve linn saaks kokkuvõttes need teenused soodsamalt.

Ta toob näiteks, et kolm aastat tagasi toimunud analoogsel konkursil oli Talter sunnitud osalemisest loobuma, sest firma poleks kvalifitseerunud. "Meil puudus näiteks surnuaedade hooldamise kogemus," märkis ta.

2006. aasta hankel pakkus Nikolai Ossipenko firmale N&V  konkurentsi vaid AS Heakorrastus, mille omanike ringi kuulub samuti Ossipenko. Võitjaks osutunud  N&V pakkus kommunaalteenuste hinnaks kolme aasta eest 227,6 miljonit krooni ehk üle 75 miljoni krooni aastas. See on oluliselt rohkem, kui kulus Kohtla-Järvel nendeks töödeks varasematel aastatel, ent arvestatava konkurentsi puudumise tõttu ei jäänud linnavalitsusel muud üle kui parimaks osutunud pakkumise esitajaga leping sõlmida.

Kohtla-Järve aselinnapea Jüri Kollo sõnul koondati eri tööd ühte hankesse harjumusest. "Meil on see nii kujunenud ja  need tööd on vaja nii või naa ära teha," ütles Kollo, kes usub, et käimasoleval hankel ei tohiks osalejatest puudu tulla. "Tööd tahavad praegusel ajal paljud firmad saada. Loodame, et tulevad head hinnapakkumised ja meil tuleb nende teenuste eest maksta vähem kui praegu," ütles ta.

Hanketingimustes torkab silma seegi, et nende koostamisel oleks linnavalitsuse ametnikel justkui ees olnud ASi N&V viimaste aastate majandusaruanded. Nii on näiteks muu hulgas seatud kvalifitseerumise tingimuseks, et pakkuja viimase kolme majandusaasta summaarne netokäive  oleks vähemalt 300 miljonit krooni ja keskmine töötajate arv vähemalt viiskümmend. Ehk enam-vähem just samas suurusjärgus, nagu on see olnud Ossipenko firmal.

"See on maitse küsimus," ütles Kollo vastuseks, miks just sellised arvud tingimustesse kirjutati. 

Pakkumiste esitamine kestab kuni 24. aprillini. Uus hooldusperiood algab alates 1. septembrist.

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785