19. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järvamaal Päinurmes maksab korrusmaja korter tuhat krooni

Kuigi pealinnas peetakse ruutmeetri 15 000-kroonist hinda odavaks, on Järvamaal Koigi vallas Päinurme külas ühetoalised korterid müügis tuhande krooniga ja nende ruutmeetri hind algab 26 kroonist, kirjutab Järva Teataja.

Koigi vallavalitsus pani enampakkumisele viis Päinurme külas asuvat ühetoalist korterit alghinnaga tuhat krooni. Kui arvestada, et korterite suurus jääb vahemikku 23,3 kuni 38 ruutmeetrit, algab ruutmeetri hind 26 kroonist.

Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg tunnistas, et vallale kuuluvad korterid lähevad müüki sümboolse hinnaga, et need ei seisaks tühjalt, vaid leiaksid omaniku, kes seal remonti teeks.

Kõljalg ei salga, et korterid on halvas seisus ja remonti tegemata neisse sisse ei koli. «Katus on pea kohal, aknad ees ning elekter ja vesi sees,» lisas ta.

Korterite suurimaks plussis peab Kõljalg, et neis pole keskkütet, vaid on ahjud, millega saab toad odavamalt soojaks.  Odavate korterite vastu on juba huvi tuntud ja Kõljalg usub, et need leiavad kõik uue omaniku ja enampakkumisel kerkib ka hind. «Kui hind näiteks viiekordistub, jääks see ju ikkagi sümboolseks,» märkis ta.

Kõljalg tunnistas, et samas majas on teised korterid müüdud veelgi odavamalt inimestele, kes nõustusid maja korrastama. «See on üllatav, kui väikese rahaga saab tegelikult ühe maja elamiskõlblikuks teha,» märkis ta. Kõljalg ütles, et kõnealuseid kortereid pakkus vallavalitsus ka kohalikele ettevõtjatele töötajate elamispinnaks, kuid ärimehed huvi üles ei näidanud.

Kõljalg loodab üliodava elamispinnaga meelitada valda uusi inimesi, kuigi praegu pole Päinurmes vabu töökohti pakkuda.

Pindi Kinnisvara maakler-hindaja Toivo Lilium kartis, et maapiirkonna kehvas seisus kortermajadesse võib olla ka olematu hinnaga raske ostjat leida. «Karm reaalsus on, et paljusid selliseid maju ootab ees kivipurustaja,» põhjendas ta. Liliumi selgitusel võib nii odava hinna tõttu keegi koguni mitu korterit osta, kuid need jäävad ikkagi tühjalt seisma, sest remont on kulukas.

Järvamaal on Liliumi hinnangul õnnelikud maapiirkonnad Imavere ja Koeru, kus eduka tööstuse tõttu on isegi lagunenud maju korda tehtud.  Kuigi maakonnas on müüa nii maju, kortereid kui ka krunte, on kauplemine Liliumi tähelepanekut mööda peaaegu välja surnud. «Kui varem tegid Paide kaks notarit päevas kolm kuni viis tehingut kinnisvaraga, siis möödunud aasta detsembris oli tehinguid kuus,» selgitas ta.  Lilium märkis, et tehinguid tehtaks maakonnas rohkem, kui müüjad laseksid hinda alla.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785