12. veebruar 2009
Jaga lugu:

Statistikaamet: aasta lõpus jätkus kinnisvaratehingute langustrend

2008. aasta IV kvartalis tõestati 7300 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis oli 13% vähem kui eelmises kvartalis ja ligi kolmandik vähem kui aasta varem IV kvartalis, teatab Statistikaamet.

Tehingute koguväärtus oli IV kvartalis 6 miljardit krooni. Eelmise kvartaliga võrreldes vähenes tehingute väärtus 22% ja varasema aasta IV kvartaliga võrreldes ligi poole.

Kõigist ostu-müügitehingutest hõlmasid korteritehingud ligi poole, kolmandik hoonestamata kinnistud, 11% eluhooned ja 8% mitteeluhooned. Tehingute arvu languse tingis esmajoones korteritega ja eluhoonetega hoonestatud kinnisasjadega tehtud tehingute vähenemine kõigis maakondades. Võrreldes eelmise aasta IV kvartaliga tõestati 38% vähem korteritehinguid ja 36% vähem tehinguid eluhoonetega.

Ostu-müügitehingu keskmine väärtus oli IV kvartalis 869 000 krooni. See oli pool miljonit krooni vähem kui 2006. aastal IV kvartalis, kui tehingute keskmine väärtus oli kõige kõrgem. 2008. aasta IV kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga vähenes tehingu keskmine väärtus neljandiku.

2008. aastal kokku sooritati 34 400 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega 34 miljardit krooni. Aastaga vähenes tehingute arv ligi kolmandiku ja väärtus 43%. Mullu jätkus kaks aastat varem alanud kinnisvara ostu-müügitehingute arvu langustrend. Võrreldes 2007. aastaga vähenes kõige enam ehk kolmandiku korterite ja eluhoonetega hoonestatud kinnisasjadega ostu-müügitehingute arv. Samal ajal kõige enam ehk ligi poole võrra, vähenes hoonestamata kinnisaja ostu-müügitehingute väärtus. Ostu-müügitehingu keskmine väärtus oli 2008. aastal 986 000 krooni, mis on 18% vähem kui aasta varem.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee