10. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elamukruntide müüjad elavad buumiaegses illusioonis

Tallinna ja Harjumaal pakutakse jätkuvalt müügiks ohtralt elamukrunte, kuid müüjate hinnasoovi ja tegelike tehingute vahel haigutavad paarikordsed hinnakäärid, kirjutab Postimees.

Tallinna kruntide eest küsivad müüjad täna laias laastus sama hinda, mis 2007. aasta juunis, kui hoonestamata elamumaa hind tegi absoluutseid rekordeid, selgub Pindi Kinnisvara turuanalüüsist. Toona ulatus reaalsetes tehingutes elamukrundi ruutmeetri hind keskmiselt pisut üle 2700 krooni, kuid veel tänagi ulatub müügikuulutustes küsitav mediaanhind 2800 kroonini.

Tegelikes tehingutes on pilt müüjate jaoks hoopis nukram - hinnad, millega Tallinna krundid kaubaks lähevad, ei ulatu reeglina isegi pooleni sellest summast. Jaanuarikuiste tehingute ruutmeetri täpne mediaanhind on vaid napilt üle 300 krooni, kuid et jaanuaris tehti Tallinnas vaid kümme tehingut, ei saa ainuüksi selle numbri põhjal üldistavaid järeldusi teha. Veel detsembris oli mediaanhind 1300 krooni, nii et reaalsetes tehingutes kõiguvad ruutmeetrihinnad laias laastus paarisaja ja pooleteise tuhande krooni vahel.

Harjumaa hoonestamata kruntide pakkumishinnad olid jaanuariks langenud allapoole 800 krooni ruutmeetri kohta, tegelikes tehingutes püsisid ruutmeetrihinnad valdavalt 100 ja 400 krooni vahel.

Harjumaa elamukrundid saavutasid hinnalae 2007. aasta mais, kui tehingutes kujunes ruutmeetri mediaanhinnaks 758 krooni.

Kui Tallinnas tehti jaanuaris elamukruntidega kümme tehingut, siis parimail päevil 2006. aasta mais ulatus kuine tehingute arv 30 ligi.

Harjumaal oli aktiivseim kuu 2007. aasta juuni, mil kruntidega tehti 122 tehingut. Jaanuaris vahetas omanikku 29 elamukrunti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785