22. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uksetehas koondab ligi viiendiku töötajaist

Haapsalu Uksetehas, kes majandussurutises rakendas aasta lõpus rohkem kui sajale töötajale lühendatud tööaega, kavatseb aprilli alguseks koondada 35 inimest, kirjutab Lääne Elu.

„Supipoti ühes servas ei saa keeta rasvasemat suppi kui mujal,” ütles Haapsalu Uksetehase juhataja Ago Soomre, kes lisas, et üritas koondamisotsust edasi lükata, aga midagi pole teha.

„Uksetehase käive vähenes mullu 23 protsenti. Selle aasta algus ei tõota paremat,” ütles Soomre, kelle sõnul on Euroopa turul praegu veel raskem kui kohapeal. „Meil on tükitöö ja töötasu väheneb kõikidel,” märkis Soomre.

Pärast koondamist jääb uksetehasesse tööle 130 inimese ringis, kuid Soomre ei välistanud võimalust, et koondada tuleb ka edaspidi.

2008. aastal esitas Läänemaal kaheksa ettevõtet taotluse rakendada lühendatud tööaega või osaliselt tasustatavat puhkust. Kokku puudutas see 210 töötajat. Töötute arv rohkem kui kahekordistus.

„Kui 2007. aasta lõpus oli maakonnas 256 töötut, siis selle aasta 1. jaanuari seisuga oli tööta 584 inimest,” ütles tööturuameti Läänemaa osakonna juhataja Jüri Kivitikk. Haapsallasi oli aasta lõpus tööta 266.

Aasta lõpu suurim hulk inimesi, 30 ringis, kaotas töö Haapsalu juhtmetehases bussiliini kadumise tõttu. „Muidu on ühe– või kahekaupa töö kaotanud inimesi siit ja sealt, sest väga suuri ettevõtteid Läänemaal ei ole,” märkis Kivitikk. Valdades oli 1. jaanuari seisuga tööta 318 inimest.

Töötute hulk hakkas kasvama aasta tagasi, mil kaotas eri põhjustel töö 10–15 inimest kuus. „Järsk tõus tuli 2008. aasta viimases kvartalis,” märkis Kivitikk. Detsembris kasvas töötute hulk 154 võrra. Jaanuar on alles poole peal, kuid juba on sada inimest kaotanud töö.

Kivitiku sõnul on Läänemaa töötus praegu võrdne teiste pisemate maakondadega, kus pole suuri linnu ega tööstusettevõtteid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785