8. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihula mõisat soovib remontida neli firmat

Lihula vallavalitsuse korraldatud hankele restaureerida Lihula mõisakompleks laekus neli sooviavaldust, kirjutab Lääne Elu.

Lihula valla arendusnõuniku Margus Källe sõnul on tegu keerulise ja mahuka ehitusega ning vallavalitsus võtab endale rohkem aega, et otsustada. „Võib–olla valime parima pakkuja alles jaanuaris,” märkis Källe.

Töö ise võiks alata ehk 2010. aastal. Mõisakompleks on kavas korda teha kahes etapis. „Teine etapp on kauge tulevik,” ütles Källe.

Esimeses etapis tehakse korda mõisa peamaja — fassaad, uksed–aknad, fuajee ja saal — ning vilja– ja viinaait, kuhu viiakse vesi ja kanalisatsioon. Viinaaita tuleb avalik tualett.

Remonditakse peamaja lae kandekonstruktsioonid ja konserveeritakse maalingud, kui neid leitakse. Peale selle valmistatakse jooniste järgi uus mööbel.

Peamaja ja aitade vaheline plats kaetakse kividega ja paigaldatakse välisvalgustus. „Mõisa kõrval asuv veskitorn on kavas konserveerida ja ehitada sinna vaateplatvorm,” rääkis Källe.

Ehituse teine etapp keskendub linnusevaremeile, praegu metsistunud pargile ja võsastunud vallikraavile.

Suurema osa vajaminevast rahast loodab vald saada EASilt. Plaani järgi rahastaks ehitustöid 15 protsendi ulatuses vald ja 85 protsenti tuleks EASilt. „Taotluse teeme pärast ehitaja valikut, siis saab ka konkreetseist summadest rääkida,” ütles Källe.

Lihula mõisa peamajas tegutseb Lihula muuseum, kelle käsutusse jääks pool maja ka edaspidi. Källe sõnul võiks mõisamajja peale rahvaülikooli ja turismiinfopunkti leida veel mõned allüürnikud nagu viinaaitagi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785