21. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitustellija esindaja-konsultandi teenus ei ole raiskamine.

Käesoleval keerulisel ajajärgul on olnud palju kirjutisi teemal, kus vaetakse omanikujärelevalve ning üldnõustaja vajalikkust ehitusprotsessis. Teemat arendab rahvusvahelisesse kontserni kuuluva ehituse järelevalve- ja konsultatsioonifirma Pöyry OÜ tegevjuht Hannes Nurk.

Üldnõustajat me nimetame ehitustellija esindaja - konsultandiks, sest selline nimetus annab  konsultandi tööst täpsema pildi. Selle mõtte, et pädev ehitustellija – esindaja konsultant ja ehitusjärelevalve on ehitusprotsessis vajalik ei kahtle enamjaolt keegi, vähemalt need ehitiste omanikud, kes on eelnevalt ehitusprotsessis petta saanud. Tänu ehitusjärelevalvele ja konsultantidest projektijuhtidele on ehitusteemalisi kurioosumeid kindlasti vähem. Kellelegi ei meeldi asuda elame majja ja mõne aja pärast avastada, et gaasiküte toimib ainult nelja maasse kaevatud propaani ballooniga või veetorustik on paigaldatud maja välisvoodri alla kuna nii oli lihtsam.

Väljaspool Eestit on väga populaarne ja ka meil Eestis on kasutusel selline arendus-ehitusvorm, kus Tellija annab ehitustellija esindajale – konsultandile lähteülesandeks mingisse piirkonda leida Tellija vajadustele vastav krunt ning püstitada sinna elamud, ettevõtted jne. Sellised Tellijad ei soovi tegeleda projektidega, mille ühisnimetus on ehitus. Sellisel viisil saavad nad pühenduda oma põhitegevusele ja ei pea tegelema ehitusega seotud muredega.

Kuna konsultandid ja järelevalvajad müüvad piltlikult öeldes usaldust, on sellist usaldust Tellijate vastu ebaeetiline kuritarvitada. Ehk ei saa müüa usaldust kui oled ehitusprotsessis ainult „kummitempel”. Sellest johtuvalt on ka konsultandi ja järelevalvaja teenuste hinnakiri väga suurte erinevustega. Kohe kindlasti ei saa odavteenuse pakkujalt täielikku teenustepaketti. Lahtiseletatult tehakse ehitusel mingite sõlmede või kaetud tööde ülevaatus ja kõik. Probleemid odavteenusega ilmnevad aga hiljem.

Kokkuhoid kvaliteetselt ja mitte devalveerunud konsultandi- ja järelevalve teenuselt on juba andnud esimesed tagasilöögid kui loeme ajakirjandusest teemadel – remondiajastu on saabunud ehitusturgudele, kus tegeletakse intensiivselt ehitusbuumi ajal tehtud vigade parandamisega.

Tellijad, kes aga soovivad saada ehitustellija esindaja – konsultandi või ehitusjärelevalve teenust, soovitan teenuse pakkujatelt soojalt küsida, et mida nad oma tellimuse eest saavad. Sellisel moel saab ehitusturg korrastatum ja dumpingpakkujad peavad omi „kummitempleid” lööma mujal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785