18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistikaamet: kinnisvaraturul on püsiv langus

Kolmandas kvartalis sooritati 8448 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on vähem nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatab Statistikaamet.

Kinnisvaratehingu keskmine hind langes. Ostu-müügitehingute arv vähenes eelmise aasta III kvartaliga võrreldes neljandiku ja eelmise kvartaliga võrreldes üle kümnendiku. Ostu-müügitehingute koguväärtus oli III kvartalis 8,2 miljardit krooni. See oli 35% aastatagusest vähem ja 18% vähem II kvartaliga võrreldes. Majanduse jahtumine, karmimaks muutunud laenu võtmise tingimused ning vähenenud ostujõud on põhilised kinnisvaraturgu negatiivselt mõjutavad tegurid.

54% ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 25% hoonestamata kinnistud, 14% eluhooned ja 7% mitteeluhooned. Võrreldes 2007. aasta III kvartaliga vähenes kõige enam korterite ja eluhoonete ostu-müügitehingute arv — vastavalt 27% ja kolmandiku.

Ostu-müügitehingu keskmine väärtus oli III kvartalis 970 000 krooni. Tehingu keskmine väärtus on alates 2006. aasta IV kvartalist jätkuvalt vähenenud. Tänavu III kvartalis võrreldes eelmise aasta III kvartaliga vähenes tehingu keskmine väärtus 14%, kõige enam, ligi kolmandiku, langes hoonestamata kinnistu keskmine väärtus.

42% ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa objektidega. Nende tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest 60%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785