10. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koduomanike Liit süüdistab Eesti Gaasi alatute võtete kasutamises

On hea tõdeda, et Konkurentsiamet on asunud Eesti Gaasi hinnaregulatsiooni jälgides lõpuks oma nime väärilisele positsioonile, Eesti Koduomanike Liit.

Oleme Eesti Omanike Keskliidus mõnda aega vaeva näinud, et maagaasi hinnakujunduse kitsaskohad saaksid päevavalgele toodud ning et koduomanikke järjepidevate gaasi (ja sellest tulenevalt ka kütte) hinnatõusudega ei röövitaks. Oleme selles küsimuses Konkurentsiametiga ühisel seisukohal, äri- ja erakliente kohelda võrdselt ning gaasi hinda tuleb langetada aasta lõpus kõikidele.

Mis siis hetkel toimub? Eesti Gaas on esitanud hinnataotluse, millega tõuseks gaasi hind kodutarbijatele veelgi 20%. Samal ajal langeb aasta lõpus gaasi hind tööstustarbijatele 10%. Mõlemad hinnamuutused tuginevad gaasi hinnaregulatsiooni seotusele toornafta maailmaturu hindadega. Võimatu? Ei ole – absurdne küll, aga kahjuks täiesti võimalik.

Eesti Gaas püüab turgu valitseva ettevõtjana ära kasutada Maagaasiseaduse nõrkust, kus tänini pole ette nähtud kohustuslikku mehhanismi hinnataotluse esitamiseks sisse ostetava maagaasi hinna languse korral.

Mehhanism, mida Eesti Gaas kasutab on järgmine. Kütusehinnad langevad ja Eesti Gaasil oleks põhjust esitada taotlus hinnamuutuseks. Sellises olukorras valib Eesti Gaas väga täpselt ajahetke, millal muudatus sisse anda. Kuigi hinnalangus on juba toimunud, näeb metoodika ette hinna arvutamise viimase 6 kuu keskmise pealt. Kuna eelnes periood, mil hind oli kõrge, siis on ka keskmine loomulikult kõrgem, kui hetkel langenud hind. Niisiis on õige aeg taotlus sisse anda.

Taotluse menetlemine Konkurentsiametis võtab protsessi loomuliku keerukuse tõttu aega ja kuni see kestab ei ole põhjust, ega vajadust uut taotlust sisse anda.

Loomulikult loodab Eesti Gaasi nafta maailmaturu hindade tõusule praegusest madalseisust, mis osava venitustaktika korral annab võimaluse, et Eesti Gaas peab hinda hoopis vähem langetama.

Ainus võimalus on teha vastavalt Konkurentsiseadusele ettekirjutu, kuid ei taga ka see kohest uue hinnataotluse esitamist. Enamgi, isegi kui tekiks kohustus esitada uus hinnataotlus, on juba õnnestunud müüa kogu kõrgema tarbimiskoormusega talve vältel kodutarbijatele gaasi kõrgema hinnaga. Hiljem suvel, kus tarbimine on väga väike võib ju ka odavamalt müüa!

Eesti Gaasi töötajaskond ei ole seega sugugi rumal ja teenib oma omanikele Gazpromile ja tolle sõbrale Ruhrgas'ile olenevalt järgnevatest käikudest kümneid või üle suisa sada miljonit krooni lisatulu.

Konkurentsiametil tõmmatakse samas nahk lihtsalt üle kõrvade ja koduomanikel paraku ka. Loomulikult ei taha ka Konkurentsiamet antud olukorras rumalana näida. Näis, mis nad siinkohal ette võtavad.

Eesti Omanike Keskliit hoiab Konkurentsiametile siinkohal pöialt ja soovib jõudu!

Kavatseme perspektiivis välja tulla omapoolsete konkreetsete ettepanekutega, kuidas muuta Maagaasiseadust kodutarbija huve arvestavaks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785