• 23.10.08, 11:06
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kommentaar: Kinnisvaraturg on üks tervik

Kinnisvaraturgu analüüsides ei saa vaadata lahus tööstuskinnisvara või elamispindade arendamist. Kogu arenduse aluseks on rahastamine ning samad põhimõtted kehtivad mõlemal juhul, kirjutab ehitusuudised.net toimetaja Enn Tosso tänases Äripäeva tööstuse rubriigis. 
Elamispindade arenduste müük kukkus ära veidi enne, sest pangad karmistasid laenutingimusi eraisikutele. Ettevõtetega läks veidi aega, ent tulemus on sama. Kui ei saa laenu, pole võimalik ka tööstuskinnisvara osta.
Tööstuspargi edu või edutus sõltub praegu sellest, kas park suudab pakkuda ettevõtjale järelmaksu võimalusi. Hiljuti tuli Jüri tööstuspark välja kampaaniaga osta omafinantseeringuta ning järelmaksuga krunt. Sarnaseid pakkumisi on väiksemas mahus teinud teisedki. Ehitusuudised.net poolt küsitletud tööstusparkide juhid tunnistasid, et rasked ajad krediiditurgudel sunnivad tööstusparki ise laenuvõimalusi pakkuma, sest pangad ei soostu ettevõttele laenu andma.
Teine variant on see, et tööstuspark ehitab kõik hooned ettevõtte soovi järgi lõpuni valmis ning annab seejärel rendile. Ettevõtja jaoks on see kahtlemata mugav lahendus, ent tööstuspargi jaoks suurema riskiga seotud.
Ajal, mil majanduse tulevik on kehvapoolne ning pankrotid pole haruldased, on see võimalus halvem kui järelmaksu variant. Põhjus lihtne - rajatis on sedavõrd spetsiifiline, et teisele ettevõttele ei pruugi sobida ning võib pikaks ajaks seisma jääda, kui sarnase tegevusala või vajadustega ettevõtet ei leia.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 16.10.24, 13:03
Halvasti tehtud elektritööd põhjustavad igapäevaselt inimestele ja hoonetele väga suurt ohtu – ära jää õnnetust ootama!
Naabrimees võib olla meil kuldsete kätega ja tubli, aga elektrisüsteeme ehitama ning hooldama tuleks kutsuda ainult kvalifitseeritud spetsialist. Pädevusega elektrikul on kõik teadmised ja oskused olemas. Forus näeb oma praktikas sageli, kuidas kliendid otsivad odavamat hinda, aga saavad elektritöö, mis pole kvaliteetne ning millel on oht inimeludele.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele