6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: negatiivne mõju kinnisvaraturule kiirenes järsult

Septembris kiirenes järsult eelkõige finantssektorist tulenev negatiivne mõju kinnisvaraturule, vahendab Ober-Haus Kinnisvara oma värskes kuuülevaates.

USA-st alguse saanud finantskriis jõudis ka lõpuks Euroopa sh Eesti turule, mis tähendab meil kinnisvara ostjatele eelkõige kõrgemaid intresse ja suuremat omafinantseeringut. Enamike kinnisvaralaenudega seotud euribor oli selges tõusutrendis, püstitades uue rekordi - 5,4%.

Jätkus tähtajaks tasumata laenude kasv ehitus- ja kinnisvarasektoris. Koostarbijate kindlustunde vähenemisega suureneb samas eluasemekulude kasv. Septembris oli märgata mõningat elavnemist Tallinna korteriturul, mis tõenäoliselt oli tingitud klassikalisest sesoonsusest (õpilastele üürikorterid jms) aga ka sunnitud müükidest, kuna nii mõnelgi laenufinantseerijal (investoril) hakkas kiire.

Vaatamata mõningasele tehingute arvu ja rahalise mahu kasvule, jätkasid korterite hinnad langemist. Võrreldes eelmise aasta septembriga on langus Tallinnas keskmiselt - 19%, kesklinnas lausa – 25%.

Võrreldes korterituru tipuga aprill 2007 on langus Tallinnas keskmiselt – 22%, kesklinnas – 30%. Täna algab magalarajoonides vanemate korterite hinnatase juba ca 13 000 kr/m². Valdav enamik tehinguid toimub vanemate korteritega siiski hinnavahemikus 15 000 – 18 000 kr/m².

Arendajate poolt väljareklaamitud uute korterite hinnatase algab äärelinnas ca 16 000 kr/m², kesklinnas ca 25 000 kr/m². Kesklinnas võib leida rahuldavas korras korteri juba hinnatasemelt alates 18 000 kr/m². Nõudlus lõpeb järsult hinnatasemel 30 000 kr/m² ning hinnaga üle 35 000 kr/m² toimub kuus üksikuid tehinguid.

Sügisel lisanduvad tõusnud laenumaksetele ka hüppeliselt suurenenudeluasemekulud, eelkõige järsult tõusnud küttehind. Sellest tulenevalt peame väga tõenäoliseks, et korterite müügipakkumiste arv suureneb, mis on omakorda täiendavaks katalüsaatoriks eluasemehindade langemisele.Potentsiaalsed ostuhuvilised pööravad järjest enam tähelepanu eluaseme kuludele, eelkõige küttele. Mõjukaks müügiargumendiks võib saada erinevate kütteliikide kombineeritud kasutamise võimalus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785