6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvu aeglustumine kahandab investeeringuid Balti riikide kinnisvarasse

Newsec Advice tegevjuht Marie Bucht kirjutab, et globaalne mure finantsturgude pärast ja nõrgenev maailmamajandus on viinud Balti kinnisvaraturu laiaulatusliku arengu aeglustumiseni.

2008. aastal on langenud ka rahvusvaheliste investorite tehingute maht, teatab Newsec Nordic Reporti sügisaruanne. Inflatsioon on tõusuteel ja majanduskasv languses, kuid Baltimaade kasvule orienteeritud majandusel on hea kohanemis- ja taastumisvõime.

Nõudlus uute kontorite järele pealinnade kesklinnades on suurem kui pakkumine ning selle tulemusena on üürihinnad kõrgele aetud. Samas on uuel aastal turule tulemas suurem hulk kesklinnast eemal asuvaid kontoripindu, mis omakorda aitab turgu stabiliseerida.

Rendipindade jagunemine kesklinna äripiirkondade ja muude kesksete asukohtade vahel on positiivne ning tõuseb eelduste kohaselt ka tulevikus.

Elamute ehitamine on Balti riikides peaaegu peatunud. Eluaseme pakkumine on suurem kui nõudmine, mis on viimas nii kinnisvara kui ka maa hindade languseni.

Kinnisvarainvestorid keskenduvad nüüd ärihoonetele. Jaemüügisektor laieneb kiirelt, mistõttu ehitatakse palju uusi ostukeskusi ning laiendatakse ja renoveeritakse juba olemasolevaid.

"Eesti turul on tootlikkus oluliselt tõusnud, mis on suuri investeerimisfonde tagasi meelitamas," sõnab Olev Mait Makk Newsec Baltics'ist. "Samas on investoritel kõrged nõudmised ja sobivate investeerimisobjektide arv on limiteeritud. Eestis on aga Balti riikide suurim ärikinnisvaravaru ning riigi soosiv maksusüsteem, hea infrastruktuur ja väikesed tehingukulud, mis on investoritele meelt mööda."

Leedu tugevus peitub laohoonetes, logistikas ja distributsioonis. Turul on pikemas perspektiivis hea investeeringupotentsiaal ja investeerimisaktiivsus peaks kõige varem järgmisel aastal uuesti tõusma. Suurim huvi on jaemüügipindade vastu Vilniuses, Kaunases ja Klaipedas ning kontoripindade vastu Vilniuses. Sel ja järgmisel aastal Vilniusesse lisanduvad kontorid stabiliseerivad ka rendihindade tõusu.

Kaunas soodne logistikale ja kaubandusele

Kaunas on kaubanduse ja transpordi aspektist vaadatuna strateegiliselt olulises paigas ning seal toimub logistika ja laohoonete tugev arendamine.

Riia on regiooni suurim linn ja nii pikemas perspektiivis institutsionaalsetele investoritele atraktiivne investeering, kuid praegu on tunda muret riigi majandusliku tasakaalutuse pärast.

Inflatsiooni kiire tõus sundis valitsust 2007. aastal tegema inflatsioonivastaseid plaane, mis andsid aga tagasihoidlikke tulemusi ning seetõttu rakendatakse pikaajalist majanduse stabiliseerimist alles tänavu. Selleks aastaks ennustatakse inflatsiooniks ligi 14%.

Ebakindlus riigi lähiaja majandustuleviku suhtes tähendab, et enamus investeeringuid tehakse objektidesse nagu kontori- ja jaekaubanduse pinnad, mis asuvad atraktiivsetes piirkondades ning mille rentnikel on kindel finantstaust ja pikaajalised lepingud

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785