21. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti kodumüüjad sunnitud hindu tuhandete naelade võrra langetama

Inimesed, kes praegu Suurbritannias kodu müüa soovivad, peavad soovitud hinda keskmiselt enam kui 4300 naelsterlingi ehk üle 85 000 krooni võrra alla andma.

Täna kinnisvaraveebis Rightmove avaldatud aruande kohaselt on viimastel kuudel brittide seas koduostjaid aina vähemaks jäänud. Juulikuu andmetel on müügisoleva vara hulk kasvanud rekordtasemeni, vahendas The Guardian Unlimited.

Kui veel juunis küsiti keskmise eluaseme eest 239 564 naela (4,7 miljonit krooni), siis juulis oli see langenud 235 219 naelani (4,6 miljoni kroonini).

„Müüjad on lõpuks mõistnud, et nad peavad vara oma rivaalidest odavamalt müüki panema, mitte turgu katsetama ja hiljem hindu langetama. Müüjate pakutavad hinnad peavad olema tasemel, kus tehing ka tehakse. Tulemus võib olla palju parem, kui hind agressiivselt alla lüüa ja vara kohe maha müüa, kui et hiljem nõustuda suure allahindlusega, kuna hinnad kukuvad endiselt,“ ütles Rightmove’i turundusjuht Mark Shipside.

Rightmove’i uurimus sisaldab infot kinnisvaramaakleritelt ja katab väidetavalt 90% turust. Aruande kohaselt on ühel maakleril keskmiselt müügis 77 eluaset. See arv on pidevalt kasvanud juba kuus kuud, veel juunis oli keskmine pakkumiste hulk 74. Samas ei ole müügis olevat vara juurde tulnud. Vastupidi, vähemaks on jäänud ostjaid, mistõttu kaup nn letile püsima jääb. Ostjatepuuduse on omakorda tekitanud laenukriis, mistõttu ei ole soovijail võimalik pangalt finantseerimist saada.

Pikenenud on ka müügiperioodid. Juulis oli keskmine eluase enne tehingu sõlmimist müügis 87 päeva, juunis oli see aeg veel 83 päeva.

Kui mujal Suurbritannias on kinnisvarahinnad langenud, siis ainus erand on London, mille eluasemete hinnad juuniga võrreldes tõusnud 0,3% keskmiselt 400 258 naela ehk 7,85 miljoni krooni tasemele.

Shipside’i sõnul sõltub müük nüüd vaid pankadest, kes peaksid oma laenupoliitikas tegema kannapöörde. „Pangad peavad olema ettevaatlikud, et neid teist korda 20 aasta jooksul majanduse kokkukukkumise pärast ei süüdistataks,“ sõnas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785