23. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendajate pankrotilaine on seni olemata

Pikalt ennustatud kinnisvarafirmade pankrotilaine on seni olemata – pankrotiga lõpetanud arendajaid võib peaaegu üles lugeda kahe käe sõrmedel, kuid ärisse on tagasi tulnud eelmise kümnendi populaarsed meetodid nagu tankistide kasutamine ja firmade tühjakskantimine.

Krediidiinfo analüütikud võivad lakooniliselt raporteerida: kinnisvarafirmade pankrotilainet pole täheldatud, vastupidi, pankrottide arv Eestis näitas mullu neljandat aastat langustrendi ning kui näiteks töötlevas tööstuses pankrotistus mullu 3,8 ettevõtet 1000 kohta, siis kinnisvarafirmasid läks sel moel igaviku teed neli korda vähem ehk 0,9 firmat 1000 kohta, kirjutas Postimees.ee.

Selle põhjal võiks arvata, et terve Eesti majanduse võimsa mullini juhtinud kinnisvarabuum on kõigest rahulikult vaibumas – hindadest visiseb õhk välja, kuid suured traumad jäävad olemata.

Äris sees olijad siiski nii optimistlikud pole ja nad on üsna ühel meelel, et turu puhastumine peab toimuma, alles peaksid jääma vaid suuremad, korralikult kapitaliseeritud arendajad, kes saavad endale lubada pikki müügiperioode ning mõneks ajaks ka mõõdukat kahjumit.

Kinnisvara ümber toimetanud ettevõtjaid – ehitajaid, viimistlejaid, mööblitootjaid jne – pankrotistub pea iga nädal mõni, valdavalt on tegemist vähetuntud, buumi ajal loodud ettevõtetega, kes on tegutsenud alltöövõtjatena.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785