20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraäri Narva moodi

Juba aastaid on Narvas väike sõpruskond ajanud segamatult tulusat kinnisvaraäri linna varadega. Viimastel nädalatel linnavalitsuses toimunud "puistamised" on aga pannud herilasepesana sumisema kogu linna.

Poolteist aastat tagasi kirjutas Äripäev Narva tegelikust otsustajast Aleksandr Moissejevist. Pealtnäha leebe ja tagasihoidlik mees omab paljude sõnul linnas sellist mõjuvõimu, et tema loata ja teadmiseta linnavara ei müüda ega linna tellimused liigu. Viimasel ajal on aga Narvas paljud inimesed väga närvilised.

Eelmisel nädalal peeti pistisekahtlusega 48 tunniks kinni Narva linna majandusameti juht Arkadi Nikolajev, sel nädalal otsis kaitsepolitsei läbi puhkusel viibiva abilinnapea Sofja Homjakova kabineti. Homjakova elukaaslane on linnapea nõunik Vadim Orlov.

Narvas teavad kõik, et linna valitseb üks sõpruskond, kes ajab juba mitmeid aastaid omapärast kinnisvaraäri Narva linna varadega. Sõpruskonna tuumiku moodustavat linnavolikogu liikmed Aleksandr Moissejev ja Fjodor Ovsjannikov, lisaks endine kohaliku SEB kontori direktor Stanislav Sorokin. Kolmiku lähedal olevat ka ASi Narva Vesi juhataja, Sillamäe volikogu aseesimees Aleksei Voronov.

"Otsustajad on linnas Moissejev, Ovsjannikov ja Sorokin. Nende lähikonnas on ka Voronov. Orlov sinna ei kuulu," räägib IRLi liikmest Narva linnavolikogu saadik Ants Pauls.

Eri Kinnisvara Ida-Viru osakonna juht Aivo Peterson räägib linnavara liigutamise lihtsa ja kaua toimiva skeemi lahti: volikogu otsusega antakse linna vara tasuta üle linnaosalusega ettevõttele, sihtasutusele või mittetulundusühingule. Sealt liigub see edasi juba "õigele" firmale, kuid nüüd juba volikogust mööda minnes. Ehk kõik, kes tahavad Narvas linna maad saada, peavad seda sõpruskonna kaudu tegema, räägitakse ka vahendustasudest.

Vaadates juba linna poolt müüdud või hoonestusõigusega antud kinnistuid, hämmastab, kui väike seltskond nende tagant paistab. Mõne kinnistu müügil on kokkuleppele ka varem jõutud ning kinnistusregistris vahendajat vahel pole.

Narvas on avalik saladus, et volikogu liikme Moissejevi ärid on teiste nimel ning kokkuleppeid sõlmitakse suuliselt. Nii saab sõlmida tehinguid, mille kohta lühidalt võib öelda: kõik on JOKK.

Ants Pauls räägib, et Kalda tänav 3 asuva endise Narva turu ostis Ovsjannikovi firma puhtalt rahateenimise eesmärgil. Tulu jagatakse sõpruskonnas omavahel ära, kui kinnistud on edasi müüdud, teab Pauls. Siiani on õhus küsimus, millistel tingimustel müüdi Tallinna mnt asunud ASi Narva Bussiveod hooned.

Praegu pakutakse müüa aadressil Kangelaste tänav 29 linnale kuuluvat kolme hektarit maad. Otsitakse ostjat, kuid tingimusel, et vahendajad saavad selle eest 14 miljonit. Raha tuleks kanda mõne varifirma arvele fiktiivse teenuse eest.

"Nii Narva kui ka Kohtla-Järve on Eesti keskkonnas omapärased omavalitsused. Kui mujal on arenetud läänelike väärtuste poole, siis seal on jäädud nõukogulike ja bütsantslike suhete rägastikku.

Skeemid, mida kasutatakse, on jokk või on juristid need nii segaseks ajanud, et lahtiharutamine on ülikeeruline," räägib Ida-Virumaalt riigikokku valitud Jaanus Rahumägi.

Ometi on senine mõnus rahu ja vaikus Narvas häiritud. Sõpruskond on segaduses. Põhjust ärevil olla on enam kui küll - Narva bojaarid nimelt ei tea, mida rääkis uurijatele Nikolajev ning millist infot leidsid kapo-mehed Homjakova kabinetist. Muidu liigub info Narvas mõttekiirusel - et linnas on Äripäeva ajakirjanikud, saavad Narva otsustajad peaaegu kohe teada.

"Riik peaks nende asjadega väga tõsiselt tegelema. Piisaks pretsedente loovatest otsustest, mis taastaksid kohapeal usu riigi võimekusse. Praegu seda usku pole," sõnab Jaanus Rahumägi.

"Kui uudis Nikolajevi kinnivõtmisest tuli, siis helistasid ettevõtjad üksteisele ja soovisid õnne," räägib MTÜ Kirde-Eesti Ettevõtjate Liidu juhatuse liige Kalle Tull.

Linn müüb enda vara. Siis võtab selle kalli hinna eest uuesti rendile ning maksab ka remondi kinni. Absurd? Ei ole! Narvas nii asjad käivadki.

Riigikontroll tõi hiljuti välja, et 100protsendiliselt Narva linnale kuuluv äriühing AS Narva Elamuvaldus müüs 2006. aasta maikuus osaühingule SV Eurokvaliteet 1,3 miljoni krooniga oma osa kaasomandis olnud kinnistust aadressil Linda 4. Ülejäänud osa kinnistust kuulus tehingu tegemise ajal Narva linnale ja oli Narva Linnavalitsuse Linnavara- ja Majandusameti bilansis.

Kuu aega hiljem andis SV Eurokvaliteet soetatud osa kinnistust 15 aastaks kasutada Narva Linnavalitsuse Sotsiaalabiametile, kes maksab selle eest igakuiselt ca 25 000 krooni. Samuti hüvitas Narva Linnavalitsuse Sotsiaalabiamet OÜ SV Eurokvaliteet kinnistul asuvates ruumides toimunud 114 000 krooni maksnud remondi.

SV Eurokvaliteet OÜ omanik on Jelena Kavrus, linnapea nõuniku Vadim Orlovi õde. Orlov on jällegi vabaabielus abilinnapea Sofia Homjakovaga. Abilinnapea töökohas toimus nädala alul terve päeva kestnud läbiotsimine.

Kinnitamata andmetel on Homjakova tädi Liina Jarovaja, kellele kuulub OÜ S.V.O. Baltic International. Orlov oli seal juhatuse liige kuni 2006. aastani. Firmale kuulub äriinkubaatorina tuntud maja Narvas Vaksali tn 19. Lisaks soetas firma eelmise aasta veebruaris Tallinna kesklinnas Kaupmehe tänaval 46,5 m2 suuruse äriruumi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785