16. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: laenu makstes saate vara omanikuks

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter ütles, et pikemas perspektiivis on ostmine otstarbekam, sest ajas kinnisvarahinnad kasvavad ning laenu maksmisega saadakse kodu omanikuks.

„Laenumakse koosneb intresside osast ning põhiosast. Põhiosa maksega saadakse vara omanikuks, intressiosaga aga tasutakse raha kasutamise eest. Seega peaks hoopis võrdlema laenumakse intresside osa ja üürimakset. Teine oluline tegur on see, et pikas perspektiivis on kinnisvarahinnad siiski kasvavad ehk laenumakse perioodil saadakse ka kapitali kasvu võrra rikkamaks,“ arutles Vahter, kelle sõnul võrdlevad finantsistid laenumakset ja üürimakset ning soovitavad võtta selle, kumb on soodsam. „Samas jäetakse muud tegurid arvestamata.“

Üürimise korral jääb hinnakasv üürileandjale ning kindlasti tõstetakse üüriperioodi jooksul ka üürihinda, rääkis Vahter ning lisas, et lisaks finantsilistele kaalutlustele on olemas veel korteri ostmise versus üürimise kolmas külg ehk emotsionaalne külg.

„Tehnikaülikooli ajal üürisin elamispinda Tallinnas kokku viis aastat ning elasin kümnes kohas. Oma kogemusest julgen väita, et kolm kolimist võrdub ühe põlemisega. Poissmehena julgesin seda endale lubada, kuid pereinimesena enam mitte,“ ütles Vahter, kelle sõnul ei tea üürimisel korral, millisesse lasteaeda või kooli last panna, sest selleks ajaks, kui laps lasteaeda või kooli läheb, on juba elukoht muutunud. „Samuti sooviksin elamispinda enda maitse järgi ümber planeerida või osta sinna meelepärast mööblit. Üürimisel korral ei ole see väga lihtne.“

Kokkuvõtvalt: üürimine on siiski lühiajaline, ostmine pikaajaline. Tänane praktika on tõestanud, et, kes on ostnud, on kindlasti võitnud, rääkigu finantsistid, mida tahavad, lõpetas Martin Vaher oma arutelu.

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark ütles oma blogi tänases sissekandes, et ostmise kasuks tasub otsustada emotsionaalse omamisvajaduse pärast, selle otsuse poole kallutavad ka võimalus ühistu otsustes täieõiguslikult kaasa rääkida, väljaarenemata üüriturg ja sisustamisprobleemid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785