17. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2,5miljonilise maja otsingul

Müüt, et korralikku ridaelamuboksi naljalt alla kolme miljoni krooni ja valmis individuaalmaja vähem kui nelja miljoniga ei saa, on murtud.

Proovisime leida kahe lapse ja ühe autoga hüpoteetilisele perele minimaalselt kolmetoalist parimate võimalike omadustega eluaset. Hinna osas valisime summaks maksimaalselt 2,5 miljonit Eesti krooni. Välistasime magalad Lasnamäel, Mustamäel ja Õismäel, sest eesmärk oli otsida parimat võimalust ettenähtud summa eest. Nn valge karbi näol müüdavad objektid välistasime samuti, sest sel juhul ei ole võimalik hakkama saada 2,5 miljoniga, juurde tuleb arvestada siseviimistlusele kuluv summa.

Pindi Kinnisvara põhja regiooni juht Tõnis Meisteri sõnul saab Tallinnast 10 kilomeetri kaugusel asuva ridaelamuboksi 2-2,5 miljoni krooniga. Lihtsa eramu eest põllul aga ei maksa tema kinnitusel välja käia üle kolme miljoni krooni.

Kinnisvaraportaalide KV.ee ja city24 andmebaasides oli 2,5 miljoni eest enim heas korras pereelamuid paarismajade ja ridaelamubokside seas. Leidus ka üks neljatoaline eramaja Kiili vallas.

Kesklinnas olid eelarvesse sobivaimad minimaalse nõutava tubade arvu ja korteri seisukorra koha pealt parimad näiteks Suur-Ameerika ja Tatari tänaval asuvad kodud. Äärelinnas võib sama raha eest saada juba neljatoalise korteri. Valikust jäid välja ka mõned 2,5 miljonit maksvad suvilast eramuks ümber ehitatud majad.

2,5 miljoni eest saab Tallinna äärelinnas korteri uues majas või kesklinna korteri vanemas majas, omanäolise remonti vajava ridaelamu kesklinnas või vähemalt neljatoalise paarismaja Tallinna lähedal. Eramut, mis oleks valmis ja heas seisus ning väärt 2,5 miljoni krooni, pole.

Pärast pere nõudmistele vastavate paarismajade, ridaelamute ja korterite võrdlemist selgus, et parim on paarismaja Assakul. Eramu asub linna piirist 2 km kaugusel ja peamine pluss pere seisukohalt on neli tuba ning haljastatud aed. Maja kahel korrusel on kokku 117 m" elamispinda, sealhulgas saun. Maja on müügis koos stiilse sisustusega, mis võimaldaks perel kohe sisse kolida.

Assakult veidi kaugemal pälvis tähelepanu Rae vallas asuv palkidest paarismaja. 120 m" elamispinnaga majja mahub neli tuba ja saun. Lisaks on terrass ja varjualune auto tarbeks. Miinus on kaugus linnast.

Kui aga hinnata kesklinna eeliseid, tasuks valida 2,5 miljonit maksev kolmetoaline korter kesklinnas Liivalaia tänaval. Korteri pluss on kindlasti asukoht, mis võimaldab ühe autoga perel vabalt opereerida. Korter on avar, planeeringuga läbi maja. Samuti on olemas parkimisvõimalus.

Hüpoteetilise perele sobivaim võib olla ka Pirita linnaosas Padriku teel asuv kolmetoaline korter uuemas majas, mis on ruutmeetritelt küll tiba väiksem. Maja asub kõrghaljastusega rahulikus rajoonis ja on ümbritsetud teistest kortermajadest. Plussiks terrass, autokoht ja panipaik, mis mahuvad eesmärgiks seatud 2,5 miljoni kroonise eelarve sisse.

Kesklinnale veidi lähemal asub aiaga ridaelamu Kristiine linnaosas. Tegemist renoveeritud elamuga läbi kahe korruse. Plussideks kaks sissepääsu, terrass, hooldatud aed ning isiklikud parkimiskohad. Miinuseks on uusi omanikke ees ootav remont.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785