10. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Tammsaar: aprillisündmused kasvatasid logistikakulusid viiendiku võrra

Baltic Panel Groupi tegevjuht Tiit Tammsaar ütles, et vineeritootmist on raskendanud viimase aasta jooksul mitu tegurit, kuid ligi aastatagused aprillisündmused on lõiganud ära tooraine transpordi otse Venemaalt ning logistikakulud on kasvanud viiendiku võrra.

Tammsaar kommenteeris ettevõtte käekäiku, mis kulgeb vahelduva eduga. „Alates eelmise aasta aprillist lähevad asjad halvasti,“ lisas ta.

Tammsaar rääkis, et aprillisündmuste tõttu ei saa nad enam alates 2007. aasta maist Venemaalt tooraine transportimiseks raudteed kasutada.

„Vanasti käis toorainevagun otse Venemaalt, kuid nüüd kasutame selleks laeva, mis käib Soome kaudu,“ ütles ta. „Kogu logistika on kallinenud viiendiku võrra,“ lisas Tammsaar.

Tegevjuht ütles, et läbirääkimised käivad pankadega käibevahendite laenu jaoks ning perspektiiv pole lootusetu. Eestis on ainult kaks vineeritootjat, kuid Tammsaare sõnul ümbritsevad neid suures plaanis siiski suured tegijad.

„Negatiivset mõju on avaldanud ka kinnisvaraturu langus ning vineeri traditsioonilises mõistes ei kulu enam nii palju,“ütles ta.

„Eesti talv on väga määrav,“ tõi Tammsaar välja järgmise negatiivse teguri ning lisas, et tooraine kättesaamiseks on vaja nelja aastaaega ja korralikku talve.

„Venemaa pakub küll toorainet, kuid oleme võtnud miinimumi. Tähtis on toodang maha müüa,“ tõdes ta. „Venemaa tehased jäävad suveks seisma, kuid meie proovime töötada aasta läbi. Selle arvel täidame turgu,“ rääkis Tammsaare.

„Meie saatus on pankade otsustada, kuid nad on pigem positiivsed,“ ütles Tammsaar, kuid tunnistas samas, et kinnisvaraturu jahenemine on toonud pankade konservatiivsuse.

„Oleme teinud tehasesse 500 miljoni krooni ulatuses investeeringuid, pangad ei saa neid jätta,“ oli Tammsaar veendunud.

Tegevjuht ütles, et nad on tegutsenud napilt ühe aasta, eelmise aasta märtsi lõpus valmisid esimesed tooted. „Oleme esimesed kasvuraskused seljataha jätnud, n-ö esimesed lastehaigused on läbi põetud,“ tunnistas Tammsaar."Esimesse aastasse oligi planeeritud väike kahjum, kuid pärast esimese tegevusaasta täitumist loodame tootmise ja kasumi kasvule," lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785