2. november 2007

Arakas: murede tsentrum on Stockholmis

Arco Vara Grupi juhatuse esimees Viljar Arakas leiab, et Eesti majandust nähakse Eestis kohapeal ja Skandinaavias erinevalt.

„Kui naftatransiit välja jätta, siis ekspordisektor näitab kasvu. Aga mured on Stockholmis, ei saa unustada, et Rootsis on ka devalveerumise praktika. Seal on murede tsentrum ja spekulatsioonid püsivad. Meie siin kohapeal arvame üht, välismaailm arvab aga teist. Kui meil läks enda arvates hästi, arvas maailm, et meil läks väga hästi. Nüüd me arvame, et toimub normaliseerumine, siis arvatakse, et meil siin ontäitsa must olukord,” kirjeldas Arco Vara juht konverentsil „Kinnisvara 2007” erinevaid vaatenurki Eesti majandusele.

Arakase sõnul väljendub mure Stockholmis SEB ja Swedbanki aktsiate languses. „Ülim optimism võib väga kiiresti muutuda. Nüüd peab vaatama, kuidas hakkama saada. Pangassektor peab ka endale otsa vaatama. Mõned aastad tagasi anti laenu igaühele. Kui ühest pangast ei saanud, siis teisest ikka saadi,” rääkis Arakas.

Ettevõtja sõnul on Eesti probleem selles, et meil on üks pangassektor, mis on Skandinaavias. „Ma pean silmas asjaolu, et meie finantsturgudel on suured tegijad üksnes Põhjamaadest, eriti Stockholmist pärit pangad. Näiteks Bulgaarias on esindatud väga mitmed tuntud finantskeskused üle maailma, meil ainult ühe finantskeskuse esindajad. See on tingitud meie turgude väiksusest. Mure on selles, et nelja Eesti turul tegutsevat panka mõjutab Skandinaavia mentaliteet,” lisas ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688