15. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FT: Tallinn põeb kinnisvarapohmakat

Nii poissmehed kui ka kinnisvaraspekulandid on alati otsimas uut nn Prahat – kuuma Ida- või Kesk-Euroopa linna, kuhu oma raha viia.

Eesti pealinn Tallinn sattus mõlemate huviorbiiti, kirjutas The Financial Times. Odavad Easyjeti lennud Londonist tõid siia neid, kes soovivad enne abiellumist lõbutseda ja kes soovisid siinse kinnisvaraturu kõikumistest kasu lõigata. Kahjuks on pidu uue koha leidnud ja Tallinnal on pohmell.

Viimase kaheksal aastal on Eesti kinnisvarahinnad tõusnud iga aasta 10-15%. Viimaste ennustuste kohaselt on turg stabiliseerumas või on oodata isegi langust.

Tallinna vanalinnas algavad korterite hinnad 5000 eurost ehk 80 000 kroonist ruutmeetri eest, mida on rohkem kui Praha ajaloolisema ja suurema vanalinna korteri ruutmeetri eest välja käia tuleb. Hirm, et Tallinna kinnisvarahinnad on kerkinud üliinnukate ostjate ja raevukalt konkureerivate pankade tegevuse tõttu liig kiiresti Euroopa Liidu tasemele, põrkub murega ülekuumeneva Baltikumi majanduse pärast ja maalimamajanduse hetkeseisuga.

Eesti majandus kasvas eelmisel aastal 11,4%, rahandusministeerium ootab sel aastal 8,1% kasvu. Analüütikute hinnangul on oodata järsemat langust, sest intressimäärad kasvavad, laenutingimused karmistuvad ja kinnisvaraturult on kindlus kadunud. Ekspertide sõnul on kinnisvarahinnad kukkunud 5-10%.

Välismaalased on hakanud kaotama huvi linna vastu, kuid Briti ja Iiri spekulandid ostavad siiski veel ja ka skandinaavlased puhkuse veetmiseks korterit Tallinnas. Välismaalased eelistavad kortereid keskusest väljas, mille hinnad algavad 2000 eurost ehk 31 000 kroonist ruutmeetri eest. Vaibunud on huvi vanalinna korterite vastu, kuna need on lihtsalt liiga kallid. „Inimesed lihtsalt ei taha nii palju maksta,“ ütles Suurbritannia kinnisvarabüroo Arc Property maakler Charles Rodger.

Londoni ärimees Barry Yager investeeris 10 aastaks Tallinna korterisse 30 000 naela (670 000 krooni). Aasta tagasi oli korteri väärtus 260 000 eurot (4mln kr), praegu on see hinnatud 300 000 euroni (4,6 mln krooni). Kui ta teenib investeeringult 8%, on ta väga rahul. Täna on temasarnased investorid hädas, sest renditulu ei kata laenumakseid. Renditulu on langenud 4%, samas intressid on keskmiselt kasvanud 6%.

Pikaajalistele investoritele võib Tallinn veel atraktiivne olla, sest Ober-Hausi direktor Peter Morrisi sõnul on Tallinna hinnad vaid 30-50% Helsingi ja Stockholmi hindadest. Ka peaks hindu kõrgel hoidma ruumipuudus kesklinnas ja kõrged ehituskulud.

The Financial Times ennustab, et nõudlus ei kao kuhugi, sest eestlased tahavad meeleheitlikult kolida magalarajoonidest uutesse korteritesse. Ka on maaklerid veendunud, et hinnad jätkavad pikaajalist kasvutrendi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785