9. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Baltimaade kõrgeimat kontoriruumi renti küsitakse Tallinnas

Baltimaade kõrgeimat, A-klassi kontoriruumi renti, mis ulatub 407 kroonini/m2, küsitakse Tallinnas.

Ajal, mil kinnisvaratehingud elamispindadega on aeglustunud, näitab nõudlus kõikvõimalike äripindade vastu intensiivset kasvutrendi, mida on põhjustanud tõusvad majandusnäitajad ja teenindussektori areng, selgub Colliersi äripindade poolaasta kokkuvõttest.

A-klassi kinnisvara täituvus on kõikides Balti riikide pealinnades ligi 100%, eriti just büroopindadel ja kaubandussektoris, märgib Colliers Internationali Leedu turundusdirektor Jurate Kavaliauskaite.

Baltikumi büroopindade turul ületab nõudlus kaasaegsete pindade järele märkimisväärselt pakkumist. Kiiresti kasvavatel ettevõtetel on täna turul raskusi leida neile sobilikke ruume. Selline olukord peaks muutuma ajavahemikus 2008-2009, kui modernsete kontoriruumide pakkumine peaaegu kahekordistub.

Kõrgeimat A-klassi kontoriruumi renti, mis ulatub kuni 26 euroni/m2 (407 kroonini/m2), küsitakse Tallinnas, Riias ulatub see kuni 22 euroni/m2 (344 kroonini/m2)ja Vilniuses 19 euroni/m2 (297 kroonini/m2). "Aastatel 2008-2009 langevad hinnad kõikides Balti riikides vähesel määral ja lõpuks stabiliseeruvad," ütles Kavaliauskaite.

Majanduskasv on kaasa toonud tarbimise kasvu ja sellest olenevalt ka pidevalt suurenenud nõudluse kaubanduspindade järele. Rekordiomanik Balti riikide võrdluses, võttes arvesse nii asukoha (kogutud materjal hõlmab jaemüügipindu alates 5000 m2) ja hinna, on Riia. Kaubanduspindade kogu pindala Läti pealinnas on 490612 m2, Vilniuses 348896 m2 ja Tallinnas 339339 m2.-poed, mis on leidnud oma niši püsimaks konkurentsis, laienevad lähiaastatel Leedu kaubandusturule, leiab Colliers Internationali Leedu turundusdirektor. Prognoositakse uute kaubamärkide sisenemist turule, põhiliselt frantsiisi baasil. Populaarsust koguvad multifunktsionaalsed kaubanduskeskused, kus lisaväärtust pakuvad avatavad vabaajakeskused, DIY põhised ja remonditooteid müüvad poed.

Outlet

Enamus kaasaegsetest tööstuspindadest paikneb täna Vilniuses ja selle lähiümbruses. Liidripositisiooni ei saa Leedu aga hoida pikalt, kuna Riia, tänu oma ainulaadsele asukohale ja rohketele sadamatele, tõuseb selles valdkonnas varsti esikohale. Aastaks 2009 on oodata, et suurim ja parimate võimalustega industriaalkinnisvara paikneb just Riias. Peamine edutegur, mis mõjutab selle sektori arengut Lätis, on hästi välja arenenud transpordi infrastruktuur – maanteed ja süvasadamad on tulevikus tugevad konkurentsieelised Leedu ees. Tallinnas on endiselt tööstuspindade puhul esikohal Maardu linn ja selle lähiümbrus. 2007. aasta I poole seisuga on Tallinnas ja selle lähiümbruses modernset tööstuspinda kokku 413000 m2 (arvesse on võetud hooned, mille pindala on alates 5000 m2).

Colliers International on kinnisvarakonsultatsioone pakkuv firma, mis on Baltikumi turul esindatud alates aastast 2004.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785