14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet võtab ehitajad kirbule

Maksuhaldur plaanib suurema jõuga ümbrikupalga maksmist ehitusel vähendada, selleks teevad maksuametnikud uuendusena ehitusobjektidel etteteatamata reide.

"Varem vaatasime peamiselt majandusnäitajaid ja võtsime ettevõtte kontrolli. Selle aasta kolmandast kvartalist alates võtame kasutusele aga alternatiivsed meetmed ehk käime ehitusobjektidel kohapeal," ütles maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juht Egon Veermäe Äripäevale.

Reide on ka varem tehtud, aga see on olnud pigem tulekahjude kustutamine: objektile on mindud kaebuste alusel. Nüüd aga võib ümbrikupalga initsiatiivgrupp ette teatamata külastada iga kõrgemasse riskigruppi kuuluvat ehitusobjekti.

Kõrge riskigrupiga ettevõtete külastamisel on maksuameti hinnangul ennetav eesmärk, et muuta maksude laekumine tõhusamaks. Kolmandas kvartalis on vaatlusi tehtud juba ligi 50 ehitusobjektil.

Eesti Ehitusettevõtete Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul on reidid põhjendatud ikkagi siis, kui ümbrikupalga maksmise kohta mingi signaal laekub.

"Kui on alust kontrollida, on selline maksuameti käitumine igati põhjendatud," tõdes Peterson. Tema hinnangul on probleeme eelkõige väikeste ettevõtetega, kes alles turule tulevad.

Maksuameti initsiatiivi tervitas ka Merko Ehituse juhatuse esimees Tõnu Toomik.

"Milliste meetoditega on kõige efektiivsem ümbrikupalga maksmist tuvastada, teab ilmselt maksu- ja tolliamet kõige paremini. Nende sellealane initsiatiiv on kahtlemata tervitatav ning aitab kaasa võrdsemale konkurentsile," kommenteeris Toomik, kelle juhitavas Merko kontsernis on töötajate keskmine brutopalk juba 30 000 krooni.

Kontrollitavate ettevõtete valimi leiab maksuamet riskianalüüsi abil.

"Meil ei ole mõtet minna objektile, kus peatöövõtja ja alltöövõtja on korralikud firmad. Me vaatame ikka neid alltöövõtjaid, kelle riskiprofiil on kõrgem," kommenteeris maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785