3. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

August kinnisvaraturul: langusmeeleolud

Augusti alguses tuli uudis, et kinnisvara müümisega on hädas ka Tallinna linn, mistõttu käesoleva aasta seitsme kuuga on planeeritud mahust suudetud müüa vaid alla 30 protsendi.

"Üldiselt arvatakse, et kinnisvara hinnad on kukkunud 10-30 protsenti. Kas tegemist on põhjaga, on veel väga vara öelda. Enne aasta lõppu midagi soetada pole ilmselt mõtet. Ent kui meil on olukord halb, siis võib ennast rahustada, et ka USA kinnisvaraturult tulevad kehvad uudised. Nimelt ootab USAd ees esimene kinnisvara langusaasta peale Suurt Depressiooni. Hüpoteekpankurite sõnul on USA kinnisvaralaenude turg sisuliselt välja surnud. Sellel kahe triljoni dollari suurusel osal eluasemelaenude turust valitseb vaikus," kirjutab Äripäevas Enn Tosso.

"Kuna ajad on halvad, on parim võimalus kapitali säilitada, hoiduda investeerimisest ning "istuda rahas", nagu ütlevad börsispekulandid. Augusti alguses tuligi teade, et Hansapanga asutajate hulka kuulunud, kuid nüüd peamiselt kinnisvaraäriga tegelev Andres Saame võtab oma ettevõttest Cross Holdings 65 miljonit krooni dividende. Hiljuti ostis ta Haaberstis asuva arendusprojekti ning kavatseb maatükile püstitada 48 kortermaja," märkib Tosso.

Terve suvi on räägitud sellest, et kvaliteetkinnisvara hinnad ei lange. Tundub, et see peaaegu pühaks peetud tõde võib siiski murenema hakata. Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik väitis hiljuti järgmist: "Kui peaks tõesti tulema kinnisvarakrahh, kukub tuntavalt ka "kvaliteetkinnisvara". Praegu on turul lihtsalt pettekujutelm, et hinnalangus võiks piirduda vaid paljukirutud majadega lagedal põllul."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785