2. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Saa: tore, et hinnad langevad

ERI Elamispindade Kinnisvara OÜ tegevjuht Mart Saa rõõmustabkorterite hinnalanguse üle ning tõdeb, et prognoosis aasta tagasi 100% täpsusega kinnisvara turul algavat korrastumist.

Järgneb Mart Saa kommentaar:

Olen hästi meelestatud, et need hinnad langevad, mis on olnudki liiga kõrged ja minu arust oli krahh, siis kui neid osteti nii kõrgete hindadega! Olekski aeg, et väärtusliku kinnisvara vahe tavalise ja tüüpilise planeeringuga ja paneelmajas asuva kinnisvara vahel kasvab suuremaks. Samuti langevad hinnad majades, mis on halvas korras.

Enamus head ja uued projektid hinda langetama ei peaks, kuna head ja uut kinnisvara on siiski vähe pakkumisel

Kindlasti tuleks siiski mõelda ka sellele, et kellel on kiire, need langetavad hindu ka siis, kui turg on madalseisus. Eestis Ilmselt on neid päris palju, kellel hakkab kiire ehk nii arendajad, kes ei ole piisavalt kapitaliseeritud ja ei saa pankadest lisaraha juurde, kui ka need, kes kasutanud nn. "Koduvahetusteenust" ja kelledel on tingimus panga eest teha müük 6-12 kuu jooksul. Selliseid inimesi peaks turule veel tulema päris palju lähiaasta jooksul. Suuremas osas tuleb siis müüki just sellist igavat ja tavalist kinnisvara.

See ongi hinnalanguse põhjus ehk pakkumine ületab nõudluse ja eriti veel sellise nõudluse, mis tegelikult on olnud ülehinnatud tingituna suurest "ostubuumist".

Mina olen vägagi rahul, et turul toimub korrastus ja et aasta tagasi tehtud prognoosid minu poolt on 100% tõeks pöördunud. Jutt oli siis eelkõige väärtuslikust ja mitteväärtuslikust kinnisvarast ja müügiperioodide pikkusest. Lühidalt öeldes on kinnisvaraturul läbi nn vormistamiste aeg ja maaklerid peavad mõtlema kuidas müüa ja mida ning mis hinnaga saab müüa.

Maaklerteenus on seega tagasi normaalses ja inimestele vajalikus seisus, kus teadmised ja analüüsioskused maksavad ja selle eest on mõttekas maksta, kuna selle infoga teenitakse raha. Atesteeritud ja lugupeetud firmades töötavad maaklerid tõusevad oma teadmiste ja oskustega taaskord au sisse ning nende töökoormused suurenevad tuntavalt. Seda on juba tänagi tunda meie firma maaklerite hulgas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785