30. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapank: laena mõistlikult!

"Laena mõistlikult!" programmiga soovib Hansapank levitada mõtteviisi, et laenu võtmine on loomulik viis oma elukvaliteedi parandamiseks, kuid ei tohi olla kergekäeline otsus.

Programmi raames märgistab Hansapank "Laena mõistlikult!" märgiga oma kontorid, koostöös tarbijakaitseametiga on kokku pandud nõuandeid sisaldav infovoldik.

"Meie eesmärk ei ole aga viia majapidamisi finantspingesse, vaid pigem anda neile nõu, kuidas seda mitte teha," lausus Hansapanga Eesti peadirektor Priit Põldoja. Tema sõnul teevad kliendid mõistliku laenuotsuse siis, kui mõtlevad hoolikalt läbi, milleks pangalt lisaraha vajatakse ning milline on jõukohane summa.

Hansapangale kuulub Eestis eraisikute finantseerimise turust üle 50%. "Me ei võta oma tegutsemist lihtsalt kui äri tegemist, vaid tunneme lisakohustust – vastutust Eesti majanduses toimuva eest," rääkis Põldoja. Tema sõnul on üldise majanduskasvu toel olnud ka laenuturu kasv viimase kahe aasta jooksul liiga kiire ning jätkusuutliku arengu tagamiseks peab kasv edaspidi olema aeglasem. Juba praegu on selles osas näha turu iseregulatsiooni ilmnemist. Kinnisvarahindade ja intressimäärade tõusu mõjul on kasvutempod oluliselt aeglustunud - tänavuse aasta alguses on müügikasv laenuturul olnud üle nelja korra aeglasem kui mullu samal ajal (2007. aasta I kvartalis 25%, 2006. aasta I kvartalis 117%). "Majanduses näha olevate arengute põhjal võib oodata, et turu iseregulatsioon toimib ning kasvu pidurdumine toimub sujuvalt," prognoosis Põldoja, lisades, et "pehme maandumise" kindlustamiseks on oluline kõigi turuosaliste käitumine.

Hansapank uuendas aprillis ka tingimusi kodulaenu taotlemisel. Kodulaenu taotlemiseks vajalik minimaalne sissetuleku lävi üksiklaenaja puhul on 7000 krooni varasema 5000 krooni asemel. Täpsed laenutingimused sõltuvad iga kliendi puhul tema maksevõimest ning eelnevast krediidiajaloost.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785