17. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs aitab eluasemelaenu võtjaid tihti ainult pankrot

Veel paar aastat tagasi tundus, et üks Ameerika suuri unistusi – oma eluaseme soetamine – on muutunud pea kõigile kättesaadavaks.

Kuna kinnisvarahinnad kogu riigis järjepidevalt tõusid, tekkis paljudel tunne, et viimane aeg on ka endale midagi osta, sest hiljem on selle väärtus igal juhul suurem, kirjutas Postimees.

Majandusteadlaste sõnul kiirustasid nii kinnisvaraturule ka need, kes tegelikult oleks pidanud üle jõu käivate laenukoormate pärast jääma üürnikeks. USA föderaalne kaubandusministeerium teatas läinud aasta lõpus, et isikliku eluasemega ameeriklaste arv on kasvanud rekordilise 69 protsendini.

Selle üldise eufooria taustal tuli turule palju finantsfirmasid, kes pakkusid esmapilgul ülisoodsate tingimustega laene ka neile, kelle avaldused suuremad pangad oleksid kas väikse sissetuleku või halva krediidireitingu tõttu tagasi lükanud.

USAs muutusid populaarseks laenud, mille intress on esimestel aastatel madal, kuid tõuseb seejärel turu keskmisest tunduvalt kõrgemaks.

Neid riskilaene võeti usus, et intressi lakkekargamise ajaks on kasvanud ka sissetulek ja see aitab suuremaid makseid tasuda. Halvimal juhul loodeti võimalusele, et eluase tuleb küll ära müüa, kuid tänu pidevalt kasvanud kinnisvarahindadele ei kantaks ka siis kahjusid.

«[Riskantseid laene pakkunud] pangad ja laenajad sisendasid rahvale, et ärge muretsege, mõelgem võimalikele probleemidele homme,» kommenteeris sel nädalal Credit Suisse analüütik Ivy Zelman. «Homne päev on nüüd saabunud.»

Selle nädala alguses jõudis see arusaam Wall Streedile. Dow Jonesi tööstusindeks kukkus teisipäeval 242 punkti just kartuse tõttu, et paljud riskantseid laene võtnud inimesed ei suuda neid tõenäoliselt tagasi maksta.

Kuna kogu riigis on kinnisvarahinnad langenud, siis ei aita paljusid nn subprime-intressiga ehk tavalaenajatele prime-intressist kõrgemaga laene andnud firmasid ka see, kui nad võlgnike eluasemed müüki panevad.

Maksujõuetuks muutunud laenajatelt pankadele läinud eluasemete edasimüügiga tegeleva firma RealtyTrac analüütiku Rick Sharga sõnul on 25–35 riskilaenude andjat juba kas pankrotistunud või teatanud plaanidest tegevus lõpetada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785