Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. märts 2019

Taristuehituse TOP: oli hea aasta

GoTrack OÜ juhatuse liige Aivar Treve.
Autor: Raul Mee
Äripäeva taristuehitajate TOP näitab selgelt, et taristuehitajal oli möödunud aasta hea: edetabeli ligi kuuekümnest ettevõttest suutis ligikaudu kaks kolmandikku teenida enam kui 100 000 eurot ärikasumit ning negatiivset kasuminumbrit deklareerisid kõigest kümmekond ettevõtet.

Äripäeva Infopangas valmis taristuehituse konkurentsiraport, mis annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete viimase viie aasta majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread.

Raportit vajab iga ettevõtte juht, keda huvitab enda ettevõtte positsioon turul, üksikute ettevõtete ja valdkonna liidrite käekäik.

Soeta taristuehituse konkurentsiraport SIIT.

Sarnast tendentsi näitavad ka ettevõttete müügikäibed – kaks kolmandikku suutis müügikäivet võrreldes 2015. aastaga kasvatada ning üheksal suurimal on vastav number koguni üle 10 miljoni euro.

Esikoha saavutas tänavuses edetabelis 10, 5 miljonit müügitulu ja 849 000 eurot kasumit teeninud Gotrack OÜ, mille tegevusvaldkondadeks on transporditaristu ehitus ning masinaehitus ja -remont. Mullu asetses Go Groupile kuuluv ettevõte tabelis 14. kohal.

Teise koha hõivas tabelis liikluskorraldusvahendite ja elektrooniliste liiklusseadmete ehituse-hoolduse ja müügiga ning teekatte märgistustöödega tegelev AS Signaal TM, mille müügitulu oli 5 miljonit eurot ja kasum 570 000 eurot. Mullu oli ettevõte 18. kohal.

Kolmandaks tõusis mulluselt 13. kohalt OÜ Unus, mille müügitulu oli 5,6 miljonit eurot ja kasum 300 000 eurot.

Unuse juhataja ning üks omanikest Peeter Vestung selgitas, et ettevõtte käivet ja ka kasumit mõjutas asjaolu, et eelmisest aastat alates tegutseb Unus ka peatöövõttu pakkuva üldehitajana. “Umbes kolm miljonit eurot aastakäibest tuligi meil peatöövõtust.”

Taristuehituse ettevõtjate sõnul võib praegust aega pidada heaks: tellimusi on rohkem kui ära jõuab teha ning turg aktiivne, ometi valmistab sobiva hinnaga lepingute sõlmimine paljudele probleeme. Kallinevad sisendhinnad ning karmistuvad nõuded vähendavad omakorda habrast rentaablust. Loe pikemat ülevaadet SIIT ja vaata TOPi SIIT.

Taristuehituse TOPi saad kontaktandmeid sisaldava admefailina soetada Äripäeva Infopangast SIIT.

Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga, 2016. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2015. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785