Autor: Polina Volkova • 19. veebruar 2024

Vene rikas jättis Eestisse poolikud hooned ja haihtus. “See on hull skeemide pesa.”

Teletorni Kodude trepikojas valitseb hämarus. Hämarad on ka projektiga seotud tehingud.
Foto: Liis Treimann
„Ma teadsin, et on vaid aja küsimus, et sellest loost kirjutatakse. Ma imestan, miks see varem välja ei tulnud," ütleb Pirital eksklusiivsete elamute ehitamisega seotud inimene.

Tallinnas otse Teletorni alla kavandataval elamukompleksil oli kõik eduks vajalik olemas – jõukas investor Venemaalt, hea asukoht ja ilus projekt. Kuid nüüd on hunnik võlgu ja kohtuvaidlusi ning omanik on Eestist kadunud.

"See on hull skeemide pesa," ütleb üks korteriostja. "See on üks suur miinus kõikidele, kes on need korterid ostnud."

Teletorni Kodude koduleht lubab 40 eksklusiivset korterit, 18 läbimõeldud planeeringuga ridaelamuboksi, eksklusiivseid äripindu. Piltidelt paistab särav elamukompleks metsa ja teletorni lähedal, välja on joonistatud luksuslik-minimalistlikud korterid, hubased restoranid ning maa-alune parkla koos tulevaste luksusautodega. Kortereid ja bokse müüdi siia 300 000–600 000 euroga.

Kõik see oleks pidanud valmis saama kaks aastat tagasi. Aga kui toonane reklaam oleks öelnud asju nii, nagu nad tegelikult on läinud, oleks õige slogan olnud: "Pool miljonit eurot maksuvõlga, petetud töövõtjad ning korterid, kus elada ei saa!“

Skelett ilma veresoonteta

Väljastpoolt ei paista Teletorni Kodud mingi tondilossina. Kompleks koosneb korterelamust ja mitmest ridaelamust. Kui ridaelamutes on näha elumärke – need, kuigi mitte probleemideta, ehitati esimesena –, siis kortermajja sisenedes mõistad kohe, et esmamulje on petlik. Valgustid ei tööta, lift ei tööta, viimasel korrusel on põrandale tekkinud suur lomp. Ja me pole veel korteritesse sisenenudki.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785