Autor: Sautec • 27. märts 2024

Sauteci juht: Meist keegi pole nii rikas, et saaks osta odavaid asju

Tasub investeerida pika kasutuseaga seadmetesse, sest töökindlusele lisaks tagab see jätkusuutlikuma ja väiksema jalajäljega tegutsemise, ütleb ASi Sautec juhatuse liige Magnus Mägedi.

Rootsi kaevandusseadmete tootja ja müüja Epiroc kontserni kuuluv AS Sautec tegeleb ehitus- ja kaevandamistehnika ning jäätmekäitlusseadmete ja metsatehnika müügi, hoolduse ja remondiga.

Epiroc on pika traditsiooniga ettevõte: 1873. aastal asutati Rootsis ettevõte nimega Atlas, mis nimetati hiljem ümber Atlas Copcoks ja millest aastal 2018 kasvas välja Epiroc. “Vahel ütleme, et oleme mõnes mõttes start-up ettevõte, kellel on 150 aastane taust," ütleb ASi Sautec juhatuse liige Magnus Mägedi, et kui ettevõte kasvab väga suureks, võib fookus hakata hägustuma. Ja nii otsustati mõeldes sellele, kuidas edasi areneda, kaasates aastakümnete pikkust kogemust, jagada 2018. aastal Atlas Copco kaheks: "Loodi uus ehitus- ja kaevandustehnika ettevõte ja bränd Epiroc."

Atlas Copco on mõjutanud kogu kaevandussektori käekäiku, tuues turule sellise toote nagu hüdrovasar. “Kui nüüdseks juba 60 aastat tagasi - 1963. aastal - väljastati hüdrovasarale patent, oli see ehitus- ja lammutustöödel hüdrauliliste lisaseadmete kasutamiseks täiesti uus viis, mis m uutis kogu tööstusharu.”

Mägedi lisab, et tollal oligi ehituse rasketehnika ehk kiiremas muutumises kui see on olnud viimased aastakümned, aga samas tegeletakse ka täna tehnika efektiivsuse tõstmisega. “Sellesama hüdrovasara näitel, see vajab toitmiseks seadet, mis annab hüdraulika võimsuse ja tänapäeval üritatakse välja töötada varianti, mis töötaks mitte enam hüdraulika, vaid elektrilisel või mõnel muul lahendusel, ent siiamaani pole paremat tööprintsiipi veel edukalt kasutusele võetud."

Lai lisaseadmete valik

Sautecis, mis on tegutsenud juba 30 aastat, on alati eesmärgiks olnud pakkuda ekskavaatoritele ja laaduritele võimalikult laia lisaseadmete valikut ja lisaks Epirocile esindatakse ka Allu ja Fae kaubamärke. “Fae, mis on Itaalia ettevõte, on üks tuntuimaid ja suuremaid tootjad omas valdkonnas,“ ütleb Mägedi, et toodetakse erinevaid freese: võsa-, kännu- ja kivifreese, mida on võimalik paigaldada nii ekskavaatoritele kui ka põllumajanduslikele traktoritele haakesse.

Soome taustaga Allu on Mägedi sõnul samuti suurte kogemuste ja pika traditsiooniga ettevõte, samas ollakse ka väga uuendusmeelsed. “Enamjaolt tuntakse Allut sõelkoppade ja hakkurkoppade poolest - Allu on omas valdkonnas tuntud kvaliteedi ja töökindluse ning efektiivsuse poolest.”

Rääkides konkurentsist, siis Mägedi sõnul pressivad meiegi turule Hiina ja Korea odavamad tooted, aga samas tasub meeles pidada, et kallima otsa brändid pole mitte ainult kallimad, vaid on ka kvaliteetsemad. “Aasias üritatakse toota hästi soodsalt, just odavus on võlusõna, millega on võimalik kõige lihtsamalt uusi turge vallutada. Samas kvaliteedile, vastupidavusele ja meie regiooni vaatevinklist ka varuosade- ja tootetoele eriti ei rõhuta, nii et neil, kelle jaoks on olulised seadme vastupidavus ja töökindlus, tasub usaldada lahendusi, mis on turul olnud juba kümneid aastaid.”

Varustuskindlus ja jätkusuutlikkus

Kui Euroopas on viimastel aastatel palju räägitud varustuskindlusest, eelkõige küll energia varustuskindlusest, siis Mägedi sõnul võiks tehnika ostul mõelda sellele, et varuosad ja tugi tootele oleks kättesaadav võimalikult lähedalt ja varuosad oleksid kättesaadavad sõltumata sellest, mis väljaspool Euroopa Liitu toimub. “Pakume remonti, hooldust ja garanteerime varuosade kättesaadavuse - suuremate ja tugevamate ettevõtete eeliseks on, et nende tootmine on suhteliselt lähedal, Epirocil näiteks Rootsis ja Saksamaal, logistikajaotuskeskus ka Belgias. See, et varuosade ja teenuste kättesaadavus jääb 90 ja 100 protsendi vahele, on väga oluline asjaolu ja kui kliendil on kiire, on võimalik saadetist liigutada n-ö üleöö ühest Euroopa otsast teise.”

Vastupidav seade on jätkusuutlik ja tagab ka väiksema jalajälje. “Meist keegi pole nii rikas, et saaks odavaid asju kokku osta ja kui vahel ehk tundubki, et miks mitte osta mitu odavat seadet ühe kallima ühiku asemel, siis kui mõelda sellele, et iga asja valmistamiseks kulutatakse teatud osa meie planeedi ressurssidest, pole see väga jätkusuutlik mõtlemine. Pigem tasuks investeerida seadmetesse, millel on pikk kasutusiga, mitte et saad seda vaid lühikest aega kasutada, enne kui pead jätma selle aianurka seisma või viima vanametalli.“

Tänapäevased seadmed on Mägedi sõnul väiksema jalajäljega ka selles mõttes, et võimaldavad objektil materjale taaskasutada. “On erinevaid lahendusi, mida Eestis võib-olla veel väga tihti ei kasutata, aga alati ei pea hoonet või taristut ehitades sealt teatud hulka materjali ära viima ja seda ladustama, makstes lisaks ladustamis- või ka jäätmetasu, vaid sedasama materjali saab teatud juhtudel uuesti koha peal ära kasutada. Kõik meie lisaseadmed mängivad selles protsessis rolli: näiteks hüdrovasarad ja freesid lõhuvad, purustavad ja lammutavad ning Allu hakkurkoppasid ja sõelkoppasid saab kasutada selleks, et materjali taaskasutada.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785