Autor: Forus • 11. november 2022

Kas sinu kontorihoone tehnosüsteemid on korras ja töötavad nii, nagu ette nähtud?

Selleks, et hoida kommunaalkulusid kontrolli all, on äärmiselt oluline, et kõik hoone tehnosüsteemid toimiksid võimalikult optimaalselt ja energiakadu oleks minimaalne. Kõrgete energiahindade kontekstis on seega just praegu õige aeg kontrollida, et kütte-, ventilatsiooni-, jahutus-, valgustus- ja taastuvenergiasüsteemid toimiksid nii, nagu hoone projekteerija seda ette näinud on. Äkki ilmneb, et tasute süsteemivea tõttu ka osa naabrite elektriarvest või kütate ja jahutate ruumi üheaegselt.
Foto: Zdena Venclik

Sellised süsteemsed komplekskatsetused, mis määravad kindlaks, kas tehnosüsteemid toimivad koostöös hoone automaatikaga on hetkel kohustuslikud Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi hoonetele ja majadele, millele on väljastatud LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikaat. Tegelikult on otstarbekas kõikide valmivate hoonete puhul nõuda ehitajatelt komplekskatsetuste läbiviimist, mis tagab nii omanikule kui kasutajatele kindlustunde, et süsteemid vastavad ettenähtud funktsionaalsusele, on põhjalikult katsetatud ning ilma oluliste puudusteta.

Mida tehnosüsteemide töös sellise kontrolli kaudu hinnatakse?

Peamiselt vaadatakse, et erinevatel kasutusaegadel (nt tööajal, töövälisel ajal ja nädalavahetustel) ning kliimatingimustes (nt ekstreemsete välistemperatuuride korral) toimiksid süsteemid vastavate töögraafikute ja seadeväärtuste alusel ning oleksid omavahelises koostoimimises. Paljudes kontorites ja tootmishoonetes on kasutusel nutikad süsteemid, mis reguleerivad energiatarbimist vastavalt vajadusele – töövälisel ajal, nagu öösel või nädalavahetustel, viiakse energiatarbimine miinimumi, et säästa raha ja loodust. Kui sellised süsteemid ei tööta ettenähtud mahus, võib esineda asjatut energiakulu. Lisaks sellele võib ebaefektiivse tehnosüsteemi tõttu olla ruumi kasutajate põhitegevused häiritud. Näiteks olukord, kus töötajatele pole tagatud kvaliteetne sisekliima, mõjutab nende keskendumisvõimet ja produktiivsust.

Toimivustesti eesmärgiks on kontrollida tehnosüsteemide toimivust eesmärgipäraselt ja energiaefektiivselt. Parima tulemuse saavutamiseks tuleb test teostada hoone valmimise lõppfaasis. Hiljem, kui hoone on juba kasutuses, tasub testi korrata sesoonselt, et monitroorida tehnosüsteemi toimivust ning hinnata seadmete energiatarbimist erinevates kliima- ja kasutustingimustes. Näiteks esimese kasutusaasta jooksul võiks monitoorida süsteemide toimivust järjepidevalt ka siis, kui neid saavad juhtida ja muuta haldurid ning hoone kasutajad.

Korrapärased kontrollid aitavad tuvastada, kui hoone tehnosüsteemide toimimine on ebatõhus või ei vasta projektis ettenähtule. Komplekskatsetustega saab tuvastada näiteks seda, kas kütte- ja jahutusüsteemid töötavad samaaegselt, või kas akent avades ettenähtud jahutuse seiskumine energiakulude säästmiseks ka päriselt töötab. Samuti annab katsetus aimu, kui hoone juhtimissüsteem ei näita häiret andurite seiskumise korral või mõni seade pole üle elanud elektrikatkestust. Lisaks on võimalik tuvastada, kas elektrikulu makstakse reaalse tarbimise järgi või tasutakse mingil põhjusel ka osa naabrite elektriarvest. Selliste katsetuste abil saab ressursesse raiskavad puudused likvideerida ja tagada kasutajatele kvaliteetse töökeskkonna ning kokkuhoiu kommunaalkuludelt.

Kui soovid oma kontori- või tootmishoone tehnosüsteemide toimekindlust kontrollida ja tagada, et energiatõhusad süsteemid täidavad päriselt ka oma eesmärki, siis võta ühendust Foruse spetsialistidega veebilehe vahendusel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785