Autor: Kadri Penjam • 10. mai 2022

Katuste valupunkt: vee äravool jäätub

Veesüliti
Foto: OÜ Evari Ehitus
Teemal, kuidas kvaliteetselt lahendada vihmavee äravool lamekatuselt, räägib põhjalikult nende ehitamisele spetsialiseerunud OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

“Oleme tähendanud viimastel aastatel kasvavat projekteerimise trendi, kus vee äravool katuselt lahendatakse läbi parapeti veesüliti abil. Selle lahenduse kasutamise peamine põhjus on eelkõige soodsam hind, kuid sealjuures jäetakse arvestamata Eesti keerulised ilmaolud,“ tõdeb ta. Möödunud talvel pöörduti vee äravoolu probleemide abipalvetega OÜ Evari Ehitus poole korduvalt, seetõttu osutab ekspert tähelepanu selle lahenduse peamistele kitsaskohtadele.

„Kui suvel tuleb jälgida, et vihmavee äravool ei ummistuks mehaaniliste setete – näiteks puude lehtede, okaste, samuti muu katusele kogunenud prahiga, siis talvel, sügistalvel ja kevadtalvel, kui päeval sulatab ja öösel külmetab, on katuselt vett ära viivates kohtades kerge tekkima jää,“ on ettevõtte juhi sõnul sellega vaja arvestada juba hoone projekteerimise ajal.

Liigne vesi ja jää katusel

Ei ole mõistlik paigaldada katuselt läbi parapeti tulevat veesülitit vihmaveetoruga jäigalt ühes tükis, vaid nende vahele peab jääma piisav vahe.

Vahe on vaja jätta veesüliti ja vihmaveetoru vahele kahel põhjusel. Esiteks on ummistuste tekke võimalus nii ehitades väiksem ning ummistuste tekkel on vee äravoolusüsteemi kergem puhastada. Teiseks on nõnda ehitades ohutum, sest vihmaveetoru ummistuse korral on võimalik läbi parapeti veesülitist tuleval veel ikkagi katuselt minema pääseda.

Et katuselt tuleva vee kogus on olenevalt ilmastikust ja aastaajast erinev ning vee trajektoor vastavalt oludele muutub, soovitab Rein Kala paigaldada vihmaveetoru ülemisse otsa ehk veesüliti väljavooluava alla vihmavee­torust piisavalt suurem vihmaveelehter. „Nõnda jõuab katuselt läbi parapeti mööda veesülitit tulev vesi otse vihmaveetorusse ega riku seina,“ selgitab ta.

„Välistemperatuuri kõikumisel null kraadi juures võib jää ummistada kogu katuselt tuleva vee äravoolutee ja halvimal juhul võib vee äravoolutoru ka lõhki külmuda,“ selgitab ta. Lisaks vee äravoolu jäätumisele võib katusele hakata kogunema vee, jää ja lumesegu, mis võib muutuda ohtlikuks kogu majale.

Seepärast on eriti oluline, et vee äravoolusüsteem oleks igal hetkel töökorras ja ummistustevaba. „Vee äravoolusüsteem peab olema kindlasti elektrilise küttega ning selle võimsus piisav, et äravooluvesi süsteemis ei jäätuks. „Kuigi elektriküttesüsteem on isereguleeruv, on ette tulnud juhtumeid, kus hoone omanik on kulude kokkuhoiu mõttes lülitanud vihmaveesüsteemi elektrikütte suveperioodiks välja ning sisselülitamine on meenunud alles siis, kui vee äravooluteed on juba ära jäätunud,“ lisab ta.

Veesüliti
Foto: OÜ Evari Ehitus

Rein Kala sõnul on oluline süsteemi regulaarne kontroll, sest elektrikütte lahendus võib minna rikki või põleda läbi. „On olnud olukordi, kus veeäravoolu küttesüsteem on küll valmis ehitatud, aga unustatud elektrivõrguga ühendada. Samuti on juhtunud, et tellija isegi ei tea elektrisüsteemi olemasolust, rääkimata konkreetsest ühenduskohast, lülitusvõimalustest, elektrikaitsmest ning elektriküttesüsteemi kontrollimise võimalustest. Ka unustatakse vahel veeäravoolu süsteemile elektriküttesüsteem panemata,“ toob ta näiteid.

Eelista alternatiivseid lahendusi

Kui soovitakse katuselt vett ikkagi läbi parapeti ära juhtida, siis on spetsialisti kinnitusel sobivam lahendus äravooluküna, mille jäätumisel on risk katus üle ujutada väiksem.

Parapetiga hoone korral on töökindlam lahendus ehitada sisemine veeäravoolu süsteem. „Katuselt ära viiva vee katuselehter on selle lahenduse korral elektrilise isereguleeriva küttega ja vee äravoolutoru läheb läbi köetava ruumi otse kanalisatsiooni äravooluvõrku,“ sõnab ta.

Kuid ka sellise lahenduse korral soovitab Kala tähele panna, et äravoolulehtrid ja äravoolu­torud oleksid piisava läbimõõduga, vee äravoolukohti oleks piisavalt ning äravoolu­lehtrid oleksid pealt kaetud prahisõeladega. Samuti on mõistlik paigaldada katuse pinnast natuke kõrgemale kontrollotstarbelised veesülitid. Veesülitid hakkavad tööle, kui vesi ei saa mingil põhjusel normaalselt katuselt ära minna ning vee pind katusel hakkab ohjeldamatult tõusma.

„Katuse vee äravoolulahendus läbi parapeti nõuab täpset projektlahendust, korralikku ja professionaalset teostust ning hoolsat tellijat, kel jätkub suutlikkust järjepidevalt vee äravoolu­süsteemi kontrollida, hooldada ja remontida. Ehk minu soovitus on mõelda juba projekteerimisel sisemise äravoolusüsteemiga lahendusele, mis pikemas perspektiivis on lihtsam hooldada ning lõppkokkuvõttes odavam,“ tõdeb ta.

Veesüliti
Foto: OÜ Evari Ehitus

Lamekatuste ehitamine nõuab erialaseid teadmisi ja pikaajalisi kogemusi

OÜ Evari Ehitus on 1991. aastal loodud ettevõte, millest on tänaseks kasvanud Lõuna-Eesti juhtiv lamekatuste ehitaja. Ettevõtte peamine tegevusala on uute lamekatuste ehitamine, soojustamine ning olemasolevate lamekatuste parandamine, remontimine, renoveerimine, rekonstrueerimine. Samuti tehakse lamekatustele ülevaatust, hooldust ja hüdroisolatsioonitöid.

Oma ala professionaalide abi kasutades hoiate kokku aega, vahendeid ja saate katusele kindla garantii!

OÜ Evari Ehitus, tel 738 0927, 506 0579, e-post: [email protected]

www.evari.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785