Autorid: Arne Pajula, Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. november 2020

Makita uus aku peab tarka tehnoloogiat kasutades mootoriga dialoogi

Foto: Makita OY Eesti Filiaal
Makita on tulnud turule uue akuga, mis pakub täiendavat võimsust, paremat laadimiskiirust ja vastupidavust ning on kõigele lisaks ka tark. Nimelt peab uus aku tarka tehnoloogiat kasutades mootoriga dialoogi.

Materjaliteadlaste jaoks on uue aastatuhande üheks põhiväljakutseks olnud energia salvestamise revolutsioon. Ühed otsivad uusi ühendeid, millega saaks suurendada akude mahutavust, teised tegelevad elektroodide kuju ja ülesehitusega, et anda akudele pikemat eluiga. Teadlaste edusammud on aidanud turule tuua üha enam patareide ja akudega toidetavaid seadmeid. Neist on vast kõige laiemalt levinud nutitelefonid. Väljapaistvad on ka suuremõõdulisi akusid kasutavad elektriautod. Kõik muud kasutusalad jäävad nende varju, kuid usun siiralt, et kõige rohkem reaalset praktilist kasu on meil akutoitel elektrilistest tööriistadest.

Elektrivõrgust juhtmega toidet saavate tööriistadega võrreldes annavad akutoitega tööriistad kasutajale vabaduse, paindlikuse ja tegeliku töömugavuse. Eriti kõrgeid nõudeid oma seadmetele esitatavad profiseadmete kasutajad – oma ala meistrid. See, mida nad oma seadmetelt ootavad, ei ole suur saladus. Need peaksid olema võimsad, pika akukestvusega ja võimalikult kiire laadimisajaga. Selliste soovide täitmiseks oleks vaja oleks pakkida võimalikult palju energiat võimalikult väiksesse ja kergesse akusse ehk saavutada võimalikult kõrge energiatihedus.

Läbimurded materjaliteadlaste töös on olnud paljulubavad, kuid laboris sündinud uued ideed vajavad praktilisse kasutusse jõudmiseks aastatepikkust konstrueerimise, katsetamise ja tehnoloogiauuenduste elluviimise tsüklit. Selleks kõigeks on vaja pühendumust ja raha ning soovi olla konkurentidest ees.

Just sellise lähenemisega paistab silma Makita. Vaid 15 aastat tagasi tõi just Makita esimesena turule 18V liitiumakudega tööriistad, mida tähistati LXT (Liitium ekstreemtehnoloogia). Nüüdseks on igat tõsiseltvõetavat elektritööriista käitamas erineva mahutavusega 18 voldine liitiumaku, vajadusel ka kaks. Makita valikus on selliseid tööriistu üle 300. Need on väga head abivahendid, kuid nüüd on Makita otsustanud, et see pole enam piisav!

Foto: Makita OY Eesti Filiaal

Uuendustega on jõutud niikaugele, et arendati välja järgmine tootepõlvkond. Nüüd on Makita uudsed XGT seeria tööriistad ja akud saadaval ka Eestis. Tegemist on suure hüppega, sest uued XGT akud on lausa 40 voldised. Uus aku mahutab varasema LXT seeriaga võrreldes oluliselt rohkem energiat. Suurem tööpinge lubab tööriistadel saavutada võimsuseid, mis varem olid võimalikud ainult elektrivõrgu toitel töötavate tööriistadega. Lisaks lubab kasutatav kõrgem pinge Makital vähendada ka mootorite mõõtmeid, mis omakorda aitab oluliselt parandada tööriistade käsitlemismugavust. Kõige olulisemaks muudatuseks on aga see, et uued akud ja tööriistad on targad. Aku suhtleb nii tööriista kui ka laadijaga ja need omakorda akuga, kasutades tarka tehnoloogiat.

Tark tehnoloogia on uute akude töökindluse tagamiseks hädavajalik. See lubab laadijal kontrollida üksikute akuelementide temperatuuri ning väldib kiirlaadimise käigus nende ülekuumenemise. Vajadusel jahutatakse akut laadija ventilaatoritega. Tööriista mootor informeerib akut äkkseiskumisest või võimalikust ülekoormusest ja seeläbi välditakse aku ülekoormamist, mille käigus äkiliselt vabanev soojus võib akut pöördumatult kahjustada. Lisaks aitab tark tehnoloogia vältida võimalikke kasutaja vigastusi. Akude suur energiavaru lubab seadmeid käivitada täispööretel, ilma viivituseta. Mõistagi tuleb ka siin appi tark tehnoloogia, mille abil näiteks saag tellib aku käest piisava käivitusvoolu. Täiendavaid kasutusmugavusi pakub ka targa tehnoloogia programmeeritavus. Näiteks löökmutrivõtme saab seada peatuma mutri liikumahakkamisel või seiskumisel aga samas võib ka käskida lahtikeeratava mutri liikumahakkamisel löökmutrivõtmel aeglastel pööretel jätkata. Valik on alati meistri kätes!

Äärimiselt oluline Makita uue seadmeteseeria puhul on ka see, et on mõeldud uue XGT ja varasema LXT seeria kooskasutamisele. Uus laadija on võimeline vaheadapteri läbi laadima ka 18V LXT seeria akusid. Nii puudub Makita seadmete kasutajal vajadus mitme erineva laadija järele. Uue XGT seeria turulepanek ei tähenda Makita jaoks eelmise tooteseeria unustamist. Tooteareng jätkub ka LXT seeria seadmetega ja mõlema seeria tooteid hakatakse üha enam koos kasutama.

Üpris huvitav on uue seeria esimeste tööriistade valik. Tänu uute XGT akude kompaktsusele ei ole Makital põhjust olnud minna lihtsama vastupanu teed ja tuua alustuseks turule suuri, palju energiat tarbivaid seadmeid. Uue seeria teeb silmapaistvaks see, et pakutavate seadmete valik hõlmab hoopis alati ohtrat kasutust leidvad igapäevased tööriistu. Uus tark tehnoloogia võimaldab kõrgema pöördemomendi ja võimsuse saavutamist, mis annab võimaluse akutööriistade kasutamiseks ka seal, kus see seni polnud võimalik. Keerata saab suuremaid mutreid, puurida saab suuremaid auke ning saagida saab suurema kiirusega, mugavamalt ja ohutumalt.

XGT seeria esimesed tööriistad ja nende paremus

Akutrell - pikem kasutusaeg, väiksemad mõõtmed

Akulööktrell - väiksemad mõõtmed, pöördemoment kuni 140 N/m

Akupuurvasar - 30% kiirem, kui juhtmega võrreldav mudel

Akulöökkruvikeeraja - pöördemoment kuni 220 N/m

Akuuniversaalsaag - hetkeline käivitus, kuni 3000 võnget/min, kiirus kuni 35% kõrgem

Akunurklihvmasin - hetkeline käivitus, tühikäigukiirus kuni 8500 pööret/min, kiirus kuni 40% kõrgem

Makita ei ole mõistagi ainus 40V akudega seadmeid pakkuv tööristavalmistaja, kuid lähemal tutvumisel peaks kõigile selge olema see, kes on turuliider. Võrreldava mahutavusega akude välised mõõdud on konkurentidel tihti lausa topelt suuremad. Ka neid suuremõõdulisi akusid tuleb digitaalselt juhtida, kuid kasutaja jaoks ei ole tulemus Makita targa tehnoloogiaga võrreldaval tasemel.

Foto: Makita OY Eesti Filiaal

XGT tehnoloogiaga saab laiemalt kurssi viia www.xgt.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785