11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Efektiivsus ja kvaliteet BIM-iga: 2D-lt 6D-le

Partille Port 4 on esimene hoone suuremahulisest arendusest Göteborgi äärelinnas. Ehitatav kortermaja on uuendusliku lähenemisega ehituse ja projekteerimise valdkonna tipptehnoloogia kasutamise musternäide. Korterite eelmüük ja esitlus toimusid liitreaalsuse abil ning arendaja soov oli 6D-võimekus ehk As-Build hooldusmudel.

Eduka tööprotsessi jaoks on vajalik täpne, usaldusväärne, piisavalt detailne ja alati kättesaadav teave. Tekla tarkvara abil saavutavad teie ehitusprojektid veatu tootmise ja eduka ehituse. Öelge tere produktiivsetele tööprotsessidele ja õnnelikele klientidele!

Tekla Structureson turu kõige arenenum ehitusteabe modelleerimise tarkvara. See muudab võimalikuks täpse ja ehitatava mudeli koostamise mis tahes ehitise jaoks.

Tekla Model Sharingvõimaldab Tekla Structures projektirühmadel tõhusalt koos töötada, sõltumata nende asukohast või ajavööndist.

Vico Officeühendab 3D-mudeli, ajastamise ja kulud. Selle informatsiooniprojektiga tagavad osapooled kontrollitud tööprotsessi kavandamisest kuni rakendamiseni.

Vico Schedule Planneron asukohapõhine juhtimis- ja tootmise planeerimise süsteem ehitamiseks.

Tekla tarkvara Trimble'lt

Trimble on tehnoloogiaettevõte, kelle nägemus on muuta seda, kuidas maailm toimib. Trimble pakub nii täismahus tööjaamu kui ka eritarkvara, andes tööstusele tööriistad hoonete kavandamise, projekteerimise, ehitamise ja käitamise ümberkujundamiseks. Ettevõtte pakub ka logistika- ja põllumajandusalaseid tooteid.

Trimble buildings

Lisaks Teklale kuuluvad Trimble Buildings brändi ka nimed nagu SketchUp ja Manhattan Software, mis on suunatud arhitektidele, inseneridele, valmistajatele, mehaanika-, elektri- ja veevärgi töövõtjatele, peatöövõtjatele ja ehitusjuhtidele ning hooneomanikele. Tarkvaralahendused edendavad koostööd ja hoonete ehitatavust. Trimble Buildings seob endas pöördelised uuendused praktiliste funktsioonidega, aidates tööstuses ümberkujundavaid tulemusi saavutada.

Palume arvesse võtta, et mõned tooted ei ole igal pool saadaval. Autoriõigused © 2017 Trimble Solutions Corporation. Kõik õigused kaitstud. Trimble ja Tekla on registreeritud kaubamärgid Ameerika Ühendriikides, Euroopa Liidus ja mitmetes teistes riikides.

Lisateave: www.tekla.com

See on eriline projekt, mille konstruktiivsed sõlmed ja montaažijoonised lahendati algselt 2D joonistega Rootsi konstruktoribüroo Stiba AB poolt, kuid tellija (Peab AB) soovi korral tuli teha ka täielik Tekla 3D mudel. 3D mudelit arendatakse edasi kuni 6D mudelini, mis lihtsustab tulevikus tellijal ümberehitustööde korraldamist ning võimaldab parema, efektiivsema ja kvaliteetsema hoolduse organiseerimist hoone süsteemidele ja konstruktsioonidele. Kuna Stiba AB-l puudus 3D võimekus, seati mudeli koostamine AS-i CES (CES Estonia) ülesandeks. AS CES tegeleb hoonete ja ehitiste konstruktiivsete projektide koostamisega erinevatel valmidusastmetel, omades pikaajalist mudelprojekteerimise kogemust Skandinaavias ja Baltimaades. CES Estonia kuulub Consolis kontserni, mis on suurim monteeritavast raudbetoonist ehituslahenduste pakkuja Euroopas. Tänu organisatsiooni rahvusvahelisusele ja suurusele on AS-i CES 60-liikmeline meeskond võimeline tegelema üle 100 projektiga aastas, millest üle poole teostatakse 3D-s ja 4D-s.

Strängbetong AB, mis on samuti Consolis kontserni kuuluv ettevõte, määrati betoontoodete projekteerimise ja tarnimise peatöövõtjaks. Informatsiooni säilitamine ja edastamine eri osapoolte vahel käis läbi pilve, kasutades Model Sharing litsentse, mis tagasid kõrge kvaliteedi kogu pingelise graafiku vältel. Mudel, üld- ja tootejoonised ning materjalide parameetrid olid üheaegselt kättesaadavad kõigile osapooltele, alates tellijast ja lõpetades painutuspingi operaatoriga. Infovahetus teiste projekti osapooltega väljaspool Consolis kontserni toimus IFC mudelite ning dwg jooniste abil.

Projektis tegeleti pea kõigi võimalike betoonelementide tüüpidega: suuregabariidilised eelpingestatud talad, tavalised raudbetoonist talad, TT-paneelid, konsoolide ja trapetsikujulise ristlõikega postid, eelpingestatud ja tavalised plaadid, siseseinad, rõduplaadid ning kolmekihihilised välisseinad.

Kvaliteedi ranged nõuded, konstruktiivsed lahendused ning arhitektuursete nüansside keerukus tagati hõlpsasti tänu Tekla 3D mudelile. Projekteerimistööd algasid 2016. aasta septembri lõpus ja projekt sai valmis 2017. aasta mai keskpaigas. Selle aja jooksul koostas AS CES 1176 joonist, millest 960 olid betoontoodete tootejoonised. Kiirematel nädalatel koostas viieliikmeline meeskond üle 100 joonise.

Eelised 2D projekteerimise ees

„Suurim eelis Teklaga töötamisel, võrreldes 2D projekteerimisega, on minu arvates võimalus avastada vead väga varajases staadiumis. Üldiselt võimaldab BIM anda tunduvalt täpsema ülevaate hoonest tervikuna,“ avaldas arvamust AS-i CES projektijuht Taavi Tiimus. „Kui ehitasime mudelit dwg plaanide ja sõlmede ning vaadete järgi, tuli välja väga palju vigu, kus plaanid ja vaated ei läinud omavahel kokku või sõlmed ei sobinud konkreetsesse olukorda. Kui projekt oleks viidud lõpuni ainult 2D jooniste kujul, oleksid paljud vead ilmnenud alles ehitusplatsil,“ lausus Taavi.

Samuti võimaldab 3D mudel lihtsalt ühildada erinevate osapoolte (ventilatsioon, teraskonstruktsioonid, trepielemendid, vesi ja küte) mudeleid, leidmaks avade ja ühenduste asukohad nii, et kõik mahuks ära ja konstruktiivsed nõuded saaksid täidetud. Teine väga suur eelis 3D mudeli kasutamisel esineb geomeetriliselt keeruliste objektide puhul. Partille Port on trapetsikujuline hoone, mille nurgapostid on ühtlasi trapetsikujulise ja muutuva ristlõikega ning kolmes küljes konsoolide ja terastõmbide kinnitustega, mis on omakorda kalde all.

„Selliste elementide õigesti joonestamine 2D-s tundub pea võimatu. Teklas lahendasime nende postide paigutused mudelis ära ja jooniste tegemine oli tänu sellele tunduvalt lihtsam. Tänaseks on postid monteeritud ning tulemusega võib igati rahule jääda. Meie jaoks teeb töö oluliselt lihtsamaks see, et enam ei pea kontrollima, kas joonis vastab mudelile, kuna Tekla joonis on alati mudeli projektsioon, millele saad rakendada erinevaid filtreid ja lisada vajalikud mõõdud,“ räägib Taavi. 

Positiivsed küljed ja läbitud raskused 

Partille Port projekti jaoks koolitas AS CES välja 5 uut Tekla oskusega inimest. Taavi täpsustab: „See projekt sobis väga hästi nii Tekla õppimiseks kui ka kolleegide koolitamiseks, kuna võimaldas katsetada väga erinevate toodete modelleerimise ja eri tüüpi tootejooniste koostamisega. Nüüd teame väga täpselt, kui paljude ressurssidega peaks modelleerimisel üldiselt või konkreetse joonise koostamisel tulevikus arvestama.“

Suurim väljakutse oli samal ajal uute inimeste Tekla kasutajaks koolitamine ja esialgsest keerukamaks osutunud projekti tähtaegades püsimine. Töömaht oli algsest plaanitust suurem ning vajalikke lisainimesi tuli hakata alles koolitama. Kuna Tekla võimaldab teatud osade kiiremat lahendamist kui 2D-s projekteerimine, valmis projekt õigeaegselt ja ilma suuremate probleemideta.

„Iga valminud projektiga täieneb mitte ainult meie inseneride kogemuste pagas, vaid ka Tekla tarkvara kõikvõimalikud andmebaasid. See lihtsustab veelgi tulevaste projektide projekteerimisprotsesse,“ lausus AS-i CES Rootsi osakonna juht Roman Kostrõkin.

BIMi atraktiivne mitmekülgsus

Peab AB projekti Partille Port müügi esmaesitlusele tuli üle 500 inimese, kes tutvusid liitreaalsuse prillide abil esimese 124 korteriga. Potentsiaalsed tulevased korteriomanikud said veel valmimisjärgus Partille Port hoonete kompleksis tutvuda oma tuleviku koduga, valida sobivat sisustust ning esitada küsimusi maakleritele, pankade esindajatele ja Peab AB töötajatele.

Mobiilsus ja kiire infovahetus mängivad 21. sajandil olulist rolli ning tänu mudelprojekteerimisele on võimalik neid ka tagada. „Mudelprojekteerimisel on tohutu potentsiaal. Kui kümmekond aastat tagasi toimus dokumentatsiooni liikumine peamiselt paberkandjal, siis tänu ühiskonna kiirele arengule ja projektide rahvusvahelisusele liigume aina rohkem digiajastusse, kus info liigub läbi pilve ja on igal ajal kõikidele osapooltele kättesaadav. Igasugune arendus on suur finantsiline otsus, kuid AS-is CES on see end ära tasunud. Kui aastal 2008 oli meie ettevõttes vaid 2 mudelprojekteerijat, siis nüüd kasutavad rohkem kui pooled meie inseneridest 3D tarkvara igapäevases töös. Oleme seadnud eesmärgiks 2018. aasta lõpuks jõuda 5D mudelprojekteerimisega 50%-ni teostatavate projektide mahust,“ räägib Roman Kostrõkin.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785