12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müra aitab vähendada hoolikalt paigaldatud heliisolatsioon

Foto: Paroc
Müra ümbritseb meid igal pool ning isegi näiliselt vaiksel ruumil on oma heli. Tavaliselt tekib ruumiheli mitme erineva teguri koosmõjul – tänaval sõitvad autod, nurgas surisev arvuti, undavad ventilatsioonitorud, päevavalguslambid ja palju muud. Täielikus helivaikuses pole inimesel meeldiv olla, kuid liiga suur ja pidev müra on väsitav ning seetõttu peaks iga kodu erinevad puhkamiseks mõeldud ruumid olema selle vastu hästi kaitstud.

Helireostuse hulk meie elukeskkonnas on viimaste aastakümnete jooksul ainult suurenenud ning häirib terviseuuringute kohaselt und, segab keskendumist, kahjustab südame- ja veresoonkonda ning põhjustab vaimset väsimust.

Kuna paljusid uusarendusi alles projekteeritakse ja ehitatakse, on lisaks välispiirete soojustamisele ja heliisolatsioonile mõistlik varakult mõelda ka siseseinte ja põrandate helikindlaks muutmisele. Nii puit- kui teraskarkassiga siseseinte helitõhusaks muutmiseks on nüüd saadaval uus spetsiaalne kivivillatoode PAROC Sonus, mis tagab hoolika ehitamise korral väga hea helipidavuse. Toote välja arendamisel on arvesse võetud nii kivivilla tihedust kui ka selle helineelduvustegurit ning saavutatud optimaalne villakiudude ja õhu vahekord, mis võimalikult hästi müra kinni peab.

Ehitusfüüsikast on teada, et suletud ruumis ei saa helilained vabalt liikuda, vaid põrkuvad ruumi piiretega ning kui osa helist neeldub pindadesse, siis osa peegeldub kajana tagasi. Iga ruumi akustilise projekteerimise juures ongi peegeldumise ja järelkaja kontrollimine üks peamisi väljakutseid. Eluruumides tuleks suurimat tähelepanu pöörata magamistubade ja töökabinettide heliisolatsioonile. Rusikareegel on see, et eluruumis võiks järelkaja pikkus olla sagedusvahemikus 250-4000 Hz ca 0,6 sekundit.

Kuidas aga saavutada heliliselt meeldivat sisekliimat ning mürapidavaid seinu? Kivivilla neelduvustegur on sagedustel üle 500Hz ~0.90-1.00, mis tähendab, et 90-100% helist neeldub materjali sisse ning ei peegeldu ruumi tagasi. Kindlasti aitavad igas kodus heli absorbeerida ka pehmed vaibad, diivan ja kardinad, ent modernse sisustusega kõrgete lagedega eluruumides tekib kindlasti vajadus täiendava akustilise vooderduse järele ning seetõttu on mõistlik kasutada siseseintes spetsiaalselt selleks välja töötatud lahendusi, nagu PAROC Sonus. Kõige madalamad heliisolatsiooni nõuded saab eluruumides rahuldada ühekihilise seinaga. Kui seina mass kahekordistada, siis müravähendamise näitaja tõuseb umbes 6 dB. 

Madalamaid sagedusi kui 500 Hz aitab seinakonstruktsioonis kinni pidada kipsplaat. Madalatel sagedustel nõuab heliisolatsioon rohkem massi ning vajaliku helipidavuse saavutamiseks on kõige efektiivsem viis kasutada üksteise peal mitut õhukest kipsplaati. Kõik õõnsused tuleks täita kivivillaga, sest võrreldes seinaga, milles ei ole isolatsiooni, parandab seina sees olev isolatsioon selle heliisolatsiooni 5-10 dB.

Kui teoorias on seinte helikindlaks muutmine lihtne, siis praktikas kindlasti keerulisem. Kui õhumüra saab hoolika isolatsiooni ja kõikide seinavuukide ning tühimike tihendamisega hästi kinni püüda, siis mööda seinakonstruktsioone kipub majades levima just löökmüra. Kõige enam esineb seda näiteks kortermajades, kus naabrilaste jooksmine kostab sageli allkorruse korterisse. Hea helitõkke loomisele ja löögimüra vähendamisele aitab kaasa, kui materjalide paigaldamiseks kasutatakse elastseid kinnitusi ja ühendusi. Jäikade ühenduste puhul toimivad need suurepärase löögimüra edasikandjana ning tehtud tööst on vähe kasu. Löögimüra efektiivseks summutamiseks tasub alati jätta seina ja põrandakonstruktsiooni vahele paarisentimeetrine vahe, mis täita kivivillaribaga, samuti kinnitada põrandaliistud kas seina või põranda külge, aga mitte mõlema külge, et vältida helisildade teket.

Spetsiaalset PAROC Sonus heliisolatsioonivilla võib kasutada ka põrandate ja seinte renoveerimisel ning seda vajadusel kombineerida teiste villadega, näiteks PAROC eXtra villaga, millel on lisaks suurepärasetele heliisolatsiooniomadustele ka A1 euroklassi tulekindlus ning head soojustusomadused.

Autor: Kalev Kõnn, Paroc AS tegevjuht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785