17. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vellevoog: riigil puudub arhitektuuri arengust suur pilt

Eesti Arhitektide Liidu aseesimehe Kalle Vellevoogi küsib värskes Äripäeva Ehituse lisas mis siis ikkagi arhitektide arvates on tänases Eestis valesti, mis jätkuvalt sunnib küsima, kas Eesti riik ikka tahab ja oskab ära kasutada Eesti arhitektkonna oskusi, teadmisi ja tahet meie elukeskkonna kvaliteedi parandamisel?

Ehitatud keskkond omakorda moodustab olulise osa meie rahvuslikust rikkusest, selle kvaliteet ning atraktiivsus  tagab meie konkurentsivõime ümbritsevate riikide tõmbekeskuste seas, aitab luua kõrgeltkvalifitseeritud töökohti ja tõmmata kohale investeeringuid. Elukeskkonna kvaliteedis peegeldub ka Eesti arhitektuuri ja üldisemalt ehituskultuuri tase.

Eesti arhitektuur on lahutamatu osa Eesti kultuurist, mille säilitamise ja arengu tagamine on põhiseaduse järgi meie riigi üks peamisi kohustusi. Nagu on märkinud kunagine kultuuriminister Jaak Allik, ei peaks riik otseselt sekkuma kultuuriloomesse, küll saab riik aga tekitada seadusandliku keskkonna, mis soodustab kultuuri teket ega sea sellele ebaloomulikke tõkkeid.

Kui 2002. aastal lahutati seni ühes seaduses olnud planeerimine ja ehitamine kaheks eraldi seaduseks,  juhtis Eesti Arhitektide Liit valitsuse tähelepanu, et ruumiline planeerimine ja ehitamine on omavahel tihedalt seotud protsessid ja neid tuleb käsitleda ühiselt ning ühe seaduse raames.

Tollal esitas EAL läbi seadusloome töögruppide hulgaliselt ettepanekuid, millede seadust koostavate juristid pea täielik mittearvestasid ja viis lõpuks arhitektide liidu avaliku distantseerumiseni antud seadustest. Seniste, korduvalt parandatud planeerimis- ja ehitusseaduste ühildamatus põhjustab ehitusprotsessis osalejatele peavalu tänaseni.

Miks ikkagi on Eesti Arhitektide Liidu arvates Eestil vaja arhitektuuripoliitikat ja millised on tänased kitsaskohad, mida see lahendaks?

Loe pikemalt 18. septembri Äripäeva lisast Ehitus.

Autor: Kalle Vellevoog

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785