8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on võimalused kasutada osaühingu osa tagatisena?

Majanduskeskkonnas, kus toimuvad pidevad muutused mängib üha rohkem rolli investeeringute planeerimine ning investeeringute tagamine. Lisaks hüpoteekidele, kommerts- ning väärtpaberite pantidele kasutatakse sageli ka projektis osaleva või kolmanda isikust äriühingu osaluse panti.

Teadaolevalt on juba aastaid kehtinud äriseadustiku regulatsioon, mille kohaselt on aktsiaseltsidel kohustus pidada aktsiaraamatut Eesti Väärtpaberite Keskregistris („EVK“) ning osaühingutel on võimalus oma osad EVK-s registreerida.

Kahtlemata on osaühingu osade registreerimisel EVK-s rida plusse ning ka miinuseid, kuid on ka võimalus kasutada tagatisena ning seada võlausaldaja kasuks pant. EVK-s registreeritud osade pantimisele kehtib  Eesti väärtpaberite keskregistri seadus, mis näeb ette rea täiendavaid võimalusi pandipidajale oma õiguste täiendavaks kaitseks.

Pandipidaja jaoks on paindlikkuse eelis, mille kohaselt panditud osa müügi korral, ei täida võlgnik võlanõuet.

Pandi osa müügi korral on oluline silmas pidada ajafaktorit. Seadus näeb ette, et müügist tuleb pantijale ette teatada vähemalt 1 kuu, samas kui EVK-s registreeritud osa pandi korral võib pandilepingus kokku leppida lühema tähtaja. Eelmise aasta juulis täiendatud EVK seadus näeb ette veel täiendavaid võimalusi pandipidajale – eelkõige võimalus pandi seadmisel „blokeerida“ pantija õigust võõrandada panditud osa ning võimalus pandi seadmisel ette näha, et pandi realiseerimise korral on pandipidajal õigus kanda panditud osa pantija väärtpaberikontolt ära pandipidaja äranägemise kohaselt.

Alltoodud tabelis on toodud olulisemad erisused nö tavalise osa pandi ning EVK-s registreeritud osa pandi vahel:

Kokkuvõtteks: Kui võla tagamiseks seatud tagatiste paketis on ka osa pant, siis oleks pandipidajal kindlasti mõistlik nõuda eelnevalt, et panditavad osad registreeritakse EVK-s. EVK-s registreeritud osa pant annab pandipidajale täiendavad tagatised ning võimalused pandi realiseerimise osas. Lisaks on oluline märkida, et võimalust pandi seadmisel „blokeerida“ pantija õigust võõrandada panditud osa ning võimalust pandi seadmisel ette näha, et pandi rahuldamise korral on pandipidajal õigus kanda panditud osa pantija väärtpaberikontolt ära pandipidaja äranägemise kohaselt, on võimalik rakendada ka EVK-s registreeritud aktsiate osas.

Milline on turvaline tagatis ja kuidas seda edukalt realiseerida, räägitakse täpsemalt 16. mail toimuval seminaril. Täpsem informatsioon SEMINARI KODULEHELT.

Ergo Blumfeldt, advokaat

Advokaadibüroo Tamme Otsmann Ruus Vabamets

Autor: Ergo Blumfeldt

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785