Autor: Lauri Leet • 9. jaanuar 2024

Tarmo Pohlak: ehitustöö saamiseks võetakse üha suuremaid riske

Ehitusturul on konkurents märgatavalt suurenenud - pea igal hankel on üle kümne pakkuja ja töö saamise nimel võetakse suuri riske ja tehakse pakkumisi omahinna piirimail või isegi alla selle, rääkis Nordeconi juhatuse liige Tarmo Pohlak saates Eetris on ehitusuudised.
Nordeconi juhatuse liige Tarmo Pohlak vaatab tulevikku optimistlikult, kuigi olukord on hetkel pinteline. Foto: Raul Mee.

Samas sunnib suurenenud konkurents peatöövõtjaid asjadele otsa vaatama ja otsima võimalusi efektiivsemaks tegutsemiseks ja innovatsiooniks. „Tihti ei saada aru, et ehitusäri kasumlikkus on õhuke – ehitaja kasumlikkuse ootus on umbes kaks protsenti, samas kui kinnisvaraarendaja ootus on 20 protsenti. Nende vahel on kuristik ja see ongi osaliselt pingete allikas, sest kui aga joone all paistab vaid kaks protsent kasumit, siis ongi ehitajal eksimisruumi väga vähe,“ selgitas Pohlak pingelist olukorda.

Pohlaku hinnangul ongi Eesti turul peatöövõtjaid viimastel aastatel liiga palju olnud. „Ja see tingib konkurssidel olukorra, et alati leidub ehitaja, kes pakub „õiglase“ hinna ja nõus ka sellele lepingule alla kirjutama,“ väitis ta.

Saates räägime ka tööjõuturust, kas töötajaid on juba lihtsam leida ja kuhu liiguvad palgad ja ehitushinnad. Kuidas suurendada lepingutes partnerlust ja usaldust?

Saates räägime ka, et Nordecon on täna jõudnud likviidsuses paremasse seisu, millest oma osa oli hiljutisel tütarfirma Nordecon Betooni müügil. „Julgen öelda, et oleme heas kohas ja vaatama hästi tulevikku. Selle aasta töödest on portfell juba 80 – 90% kvaliteetselt täidetud ja saame jaheneva konkurentsi tingimustes targalt uusi töid valida,“ vaatas Pohlak tulevikku optimistlikult.

Samuti räägime Eesti suurima puithoone Loodusmaja ehitusest, millega Nordecon on juba alustanud ja millised väljakutsed selle ehitusega kaasnevad. Samuti, kuidas riik saaks elavdada majandust ja aitaks august välja ja millal võiks viimaste aastate kobarkriisidest stabiliseeruda.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785