Autor: Indrek Alliksaar, KPMG audititeenuste juht • 11. august 2022

Ehitusmaterjalide tootjaid ootab ees veelgi tugevam raputus

Ehitusmaterjalide tootmises lisandub vanadele probleemidele tänavu uusi veelgi suuremaid väljakutseid, prognoosis KPMG auditi valdkonna juht Indrek Alliksaar Äripäeva Ehitusmaterjalide tootjate konkurentsiraportis.
KPMG auditi valdkonna juht Indrek Alliksaar prognoosib majanduskeskkonna kiiret muutumist.

Ehitusmaterjalide tootmises peegeldavad 2021. aasta andmed kiiret tulude ja kasumlikkuse kasvu. Samas peab tööstusharu käekäiku analüüsides silmas pidama, et 2020. aasta oli võrdlusbaasina väga nõrk, kuna just seal avaldus koroonapandeemia esialgse ehmatuse ja ebakindlusega seondunud majanduse jahtumise mõju.

Kui 2021. aasta võrdlusbaasiks võtta hoopis 2019. aasta, näeme oluliselt madalamaid kasvumäärasid. Sisuliselt oli müük 2020. aastal pandeemiast tingituna justkui paisu taga kinni ja majandusega seonduva ebakindluse vähenemisel voolasid tulud 2021. aastasse.

Kui vaadelda 2021. aastat eraldiseisvana, oli tööstusharu finantsnäitajate paranemine muljet avaldav. Ettevõtete müügitulu kasvas 29% ja kasum 74% võrreldes varasema aastaga. Tulud töötaja kohta ja lisandväärtus töötaja kohta kasvasid mõõdukas tempos, parandades sektori konkurentsivõimet tööjõuturul. Ettevõtete varade maht kasvas aeglasemalt kui tulud ja kasum, mis tõi kaasa varade rentaabluse kasvu 4,5%lt 7,0%le.

2021. aastal oli ettevõtjate peamine ülesanne lahendada logistikaprobleemid ning leida või toota kaup. Turu nõudlus polnud enamasti probleemiks ja kõik letile pandu osteti ära. Samas on majanduskeskkond kiirelt muutumas.

Tänaseks on selge, et 2022. aastal jäävad alles 2021. aasta mured ja lisanduvad mitmed uued:

Logistikaprobleemid püsivad ja endiselt on ülioluline hoida taskus plaani B juhuks, kui mõni tarnija kaob või oma kohustusi ei täida.

Tulenevalt majandusega seonduva ebakindluse kasvust väheneb turunõudlus. Nõudluse vähenemise ulatus on raskelt ennustatav.

Mitmed ehitusettevõtjad pankrotistuvad, kuna ei suuda pikaajalisi lepinguid täita, ja põhjustavad sellega ehitusmaterjalide müüjatele krediidikahju.

Raha hind kallineb ja nõudluse potentsiaalne vähenemine toob kaasa raha varude alla kinni jäämise ja sellega kaasnevad kulud.

Energiahindade kasv vähendab kasumlikkust ja seda eriti ehitusmaterjalide tootjate puhul.

2021. aasta jääb ehitusmaterjalide sektori jaoks positiivseks anomaaliaks, mis lähiajal ei kordu. Täna peavad ettevõtjad kinnitama turvavööd ja valmistuma ees ootavaks turbulentsiks, millele annavad hoogu kallinev raha, kosmilised energiahinnad ja tarbijate ebakindlus.

NB! Vaata lähemalt turuülevaadet Äripäeva Infopanga koostatud ehitusmaterjalide tootjate raportist: pood.aripaev.ee/ehitusmaterjalide-tootjad

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785