Autor: Ehitusuudised • 2. aprill 2020

Hea katus püsib veatu terve inimpõlve

Katus pole asi, mida hetkeemotsiooni ajel kiiruga soetada, vaid selle ostmine peaks olema koos oma ala asjatundjatega läbi arutatud samm. Soodne katus, millele lubatakse kiiret paigaldust ja head kvaliteeti, ei pruugi olla parim ja hilisem vigade parandus võib minna kordades kallimaks kvaliteetsest katusest, mida esimesena hankida ei raatsinud.

„Katus pole üksnes see, mis silmale ilus vaadata ja maja puhul kõige paremini välja paistab. See, milline katus majale saab, võiks ideaalis paika saada juba siis, kui arhitektile oma soovidest räägitakse ja visiooni paberile pannakse,“ ütleb Tartu Katusekeskuse OÜ tegevjuht Rasmus Sütt.

Kui käsil on vana maja katuse vahetus, siis tuleks eelnevalt lasta spetsialistil üle vaadata sarikate ja katusetarindite tugevus ja kinnitused, vajadusel neid ka tugevdada. Üldiselt on nii, et kui vana konstruktsioon on aastakümneid igasugust ilma näinud ja selle aja jooksul korras püsinud, siis püsib see veel edaspidigi uue materjali pealepaneku järel.

Rahe ja torm katust ei raputa

Katusekattematerjale on väga erinevaid ning sobiva valimine sõltub hinnast, katuse kujust, välimusest, värvist, katusekaldest jms. Osade katuste puhul seab kattematerjalile nõuded katuse kuju, sest kõikide materjalidega ei saa erinevaid liitekohti tihedaks.

Katusekatte ülesandeks on kaitsta maja ja siseruume välismõjude vastu: hoida hoone kuivana, nii et selle olulised näitajad, eriti soojusisolatsioonivõime, püsiksid kogu aeg head ja määrustele vastavad. Tulgu taevast lund või vihma, katus peab olema kõikides oludes tihe. Katusekatte vettpidavus saavutatakse nii, et katusekate ise ehitatakse täiesti vettpidavaks või tehakse selle alla aluskate, mis juhib läbi katte imbunud vee hoonest väljapoole. Tihedad katted on bituumen- ja masinvaltsitud plekk-kate, kus kummagi puhul ei ole tarvis aluskatet paigaldada. Seda vajavad profiilplekk- ja laineplekkplaatidest, betoonkividest ja tsementkiudplaatidest (eterniidist) katted.

Tartu Katusekeskuse tegevjuht ütleb, et üks hea katusematerjal vastu pidama ka tuulega lendlevate okste ning muude esemete löökidele, päikesekiirgusele, temperatuurikõikumistele ning õhusaastatusest tulenevale keemilisele koormusele. „Katusekattematerjalide tootjad arvestavad kõige eelnevaga juba tooteid arendades, kuid mõnel juhul võib see tähendada, et valitud materjali pinda on vaja mõne aja pärast töödelda,“ sõnab ta.

Tartu Katusekeskus aitab leida sobivaima lahenduse

Kui kaua üks katusekattematerjal vastu peab, sõltub paigalduse kvaliteedist, kattematerjali ja selle kaitsekihi kvaliteedist ning katuse hooldusest.

Teraskatuse puhul ei ole mõistlik minna soodsama vastupanu teed, sest kvaliteetsete lahendustega saab katuse eluiga oluliselt pikendada.

Profiilplekk-katuse eluiga on sõltuvalt pinnakattest 20—50 aastat. Selle katusetüübi eeliseks on väike kaal, suur värvivalik ning materjal ja paigaldus on suhteliselt soodsad. Puuduseks võib pidada lühikest eluiga, katusemüra vihma ja rahe korral ning kui katus saab paigaldatud vanale majale, tekib kontrast hoone arhitektuuriga.

Valtsplekk-katuse elueaks loetakse 30-100 aastat. Selle plussiks on samuti väike kaal, suur värvivalik ja kvaliteetse materjali korral pakub see head kaitset ilmastikuolude vastu. Puuduseks võib pidada kallist paigaldust.

Kivikatus peab vastu 60-100 aastat ja see sobib üldiselt igale majale. Kivikatuse puhul kasutatakse kas betoonkivi või savikivi katusekivi, mis on praktiliselt hooldusvaba. Kivikatuse suureks plussiks on hea heliisolatsioon, miinuseks ehk kallis paigaldus ning materjali suur kaal.

Asbestivaba eterniit katus püsib umbes 60—80 aastat. Eterniit on levinuim katusekattematerjal olnud aastakümneid ja seda on lihtne paigaldada, see on soodne ning sobib paljude majatüüpidega. Korteriühistuste katuste vahetamisel on tänapäeva eterniit eriti populaarne materjal.

Tartu Katusekeskusel on sidusettevõtega Armecon Ehitus OÜ pikaajaline kogemus erinevate ehitustööde tegemisel Eestis ja Tartu Katusekeskus on Weckman teraskatuste tootja Tartumaa ametlik esindaja. Lisaks katusetöödele pakub ettevõte ka fassaaditöid, plekitöid (plekksepatöid) ning maja võtmed kätte meetodil ehitust. „Meie spetsialistid aitavad leida just konkreetsele kliendile sobivaima lahenduse ja teeme kõik, et tagada ka parim lõpptulemus,“ sõnab Sütt.

Tartu Katusekeskus OÜ müüb ja paigaldab Weckman , Benders ja Cembrtit katusematerjale.

Lisainfo: www.armecon.ee

https://www.facebook.com/armecon

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785