Autor: Ehitusuudised • 19. detsember 2019

Kuidas peab sooja Stenbocki maja või Radissoni hotell?

RIA.com Marketplaces OÜ spetsialistid uurisid termopildistamise abil mõningaid hooneid Tallinnas. Uuringu tulemusena saab kirjeldada soojuskadusid erinevates majades, mis on ehitatud aastatel 1792–2010, teatas ettevõte.
Vanim võrdluses osalenud hoone, Stenbocki maja pärineb 18. sajandist
Foto: Meeli Küttim

Stenbocki maja

Hoone, kus asub Eesti Vabariigi valitsus ja Riigikantselei, on juba 227 aastat vana ja asub aadressil Rahukohtu 3. Hoone ehitusaasta on 1792. See hoone oli esimene, mida termokaameraga kontrolliti. Termopilti analüüsides on näha, et peamine soojuskadu toimus läbi akende ja välisukse. Hoonest pääseb üsna palju soojust välja ka seinte kaudu.

Suurt termopilti Stenbockist näed SIIT

Hotell Telegraaf

Hotell Telegraafi hoone aadressil Vene 9 on ehitatud 1878. aastal ja seega 141 aastat vana. Hoones teostati termopildistamine, kui välistemperatuur oli umbes null kraadi. Põhilised soojuskaod, nagu ka Stenbocki residentsi puhul, toimuvad peamiselt akende kaudu. Kuid võrreldes naabermajadega pole selle hoone soojuskaod väga suured.

Suurt termopilti hotellist näed SIIT

Ministeeriumide ühishoone

Aadressil Suur-Ameerika 1 asuv 14-korruseline hoone on ehitatud 2017. aastal. Mõni aasta tagasi kolis hoonesse viis ministeeriumi, mis võimaldas energiatarbimiselt kokku hoida. Varasema 20 000 m2 asemel on ministeeriumide käsutuses praegu 15 000 m2. See võimaldab riigil säästa kümne aastaga kaheksa miljonit eurot energiakulu. Pilti analüüsides sai selgeks, et suurem soojuskadu toimub fuajee ja hoone sissepääsu kaudu. Kogu hoones puuduvad siiski selged külmasillad.

Suurt termopilti ministeeriumidehoonest näed SIIT

Radisson Blu Sky Hotel

Soojakadude uuringust oli huvitatud ka Tallinna kesklinnas asuv Radissoni hotell. Termopilti analüüsides selgus, et soojuskadu hotellis on väga minimaalne. Peamine soojuskadu toimub läbi trepikodade. Samas on hotellitoad ise hästi soojapidavad. Samuti väärib märkimist, et ka naabruses asuvatel poodidel ja kõrvalhoonetel ei ole sellist energiasäästu.

Suurt termopilti hotellist näed SIIT

Energiasäästlik kodu aitab raha kokku hoida

45 miljoni elanikuga Ukrainas tegutseva ettevõtte RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liikme Artjom Umanetsi sõnul võib majade energiatõhusus säästa aastas sadu tuhandeid eurosid.

„Tallinnas on viimase kümne aasta jooksul ehitatud palju energiatõhusaid maju. Näiteks seesama ministeeriumide ühishoone või kümned korterelamud. Kui maja on ehitatud vastavalt kõigile standarditele ja arendaja ei ole ehituse pealt raha kokku hoidnud, võib tulevikus kütte pealt säästa kuni 50%. Selle näiteks on Radissoni hotell, kus soojakaod on minimaalsed,” ütleb Artjom Umanets.

„Trend on selge – üha enam kliente on huvitatud just nendest hoonetest, kus tulevikus saab kütte pealt kokku hoida. Aga kui Kiievis see suund alles kogub hoogu, siis Tallinnas on see juba normiks saanud. Lähiaastatel Eestis mitmeid projekte, mida saab nimetada energiatõhusaks!“ kinnitab Umanets.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785