Autor: Ehitusuudised • 16. oktoober 2019

Rootsi teraseauhindade konkursil pääses finalistide hulka Eesti ettevõte

Roofit.Solari metallist päikesepaneelidega katus
Foto: Roofit.Solar
Swedish Steel Prize 2019 nelja nominendi hulgas on ka elektrit tootvaid metallist päikesepaneelkatuseid valmistav Eesti iduettevõte Roofit.Solar.

Nominatsioonid Swedish Steel Prize 2019 on avaldatud ning nende hulgas on neli revolutsioonilist disainikontseptsiooni. Võitja kuulutatakse välja tseremoonial, mis toimub 14. novembril Stockholmis. Tegemist on Swedish Steel Prize 20. aastapäevaga.

"Swedish Steel Prize 20. aastapäeva puhul seovad kõiki nelja nomineeritud finalisti sidemed tugevama, kergema ja jätkusuutlikuma tulevikuga. Nad kõik näitavad, et koos uute perspektiivide ja uuendusliku mõtlemisega tekivad võimalused edasi liikuda, tõugates tagant mitte üksnes oma valdkonda, vaid ka ühiskonda tervikuna," ütles Rootsi teraseauhindade žürii esinaine ja SSAB arendus- ja innovatsiooniosakonna juhataja Eva Petursson.

Neli finalisti koos žürii põhjendusega:

Austin Engineering, Austraalia

Austin Engineering on teinud tohutuid edusamme ekskavaatorikoppade disaini ja hoolduse uuenduslikkuse vallas. Nad on kasutanud modulaarselt lähenemist ja töötanud välja uuendusliku kontseptsiooni, mis ühendab kerge kaalu kogu toote optimaalse kasutuseaga enne utiliseerimist. Nende lahendus kasutab ära suure tugevuse ja vastupidavusega terase omadusi ning selle rakendamine on äärmiselt lihtne. See avab tee kaevandamis koppade edasistele disainiuuendustele.

Kampag, Brasiilia

Kampag suutis suurendada sojasaaki, keskendudes kombaini disainis saagi õrnemale käitlemisele. Ainulaadne modulaarne sissesööteseade kahjustab uba vähem ning muudab masina suure õhuniiskusega kohtades paremini kasutatavaks. Suurema tugevuse ja vastupidavusega terasele üle minnes on saavutatud täiendavaid tootlikkus- ja jätkusuutlikkuseeliseid, pikendatud toote kasulikku tööiga, vähendatud kaalu ning saavutatud optimaalsem tootmis- ja ka hooldusprotsess, kuna energiat kulub vähem.

Roofit.solar, Eesti

Roofit.solar valmistab elektrit tootvaid metallist päikesepaneelkatuseid. Tootes on edukalt ühendatud tõhus päikesepaneelilahendus ning arhitektuurselt atraktiivne ja keskkonnasõbralik teraskatus, tänu millele on uusi tehnoloogilisi lahendusi võimalik kasutada ka ajalooliste hoonete restaureerimisel. Rapsiõlil põhineva värvkatte tõttu on võimalik tootmistehnoloogia piire laiendada ning tulemus näitab suurepäraselt vastupidavat ühendust päikesepaneelkatuse kihtide vahel.

Shape Corporation, USA

Shape on välja töötanud kulutõhusa ja vastupidava tootmisprotsessi 3D vormitud torudele, tänu millele on võimalik kasutada külmvaltsitud kõrgtugevaid teraseid. Tänu sellele tehnoloogiale on 2020. aastaks tuntud suure autotootja poolt rakendusvalmis ainulaadne kerge A-piilari ja katusereelingutorude lahendus, mille läbimõõt on erakordselt väike. See uuenduslik lahendus esitab väljakutse teistele kergmaterjalidele, sest teraselahendus on palju jätkusuutlikum ja võimaldab materjalivoogude ringlemist.

SSAB on Põhjamaades ja USA-s tegutsev teraseettevõte, millel on töötajaid enam kui 50 riigis. SSAB tootmiskeskused asuvad Rootsis, Soomes ja USA-s.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785