Autor: Bret Metsküla • 10. oktoober 2019

Majandus jaheneb, ettevõtjad panevad kriisiplaane valmis

Ehitus on üks sektor, kus 2020. aastal nähakse ette pigem langust, selgub suurest küsitlusest.
Foto: Raul Mee
Paljud Eesti juhtivad finantseksperdid leiavad, et järgmisel aastal ootab Eestit majanduse mõõdukas jahenemine. Mitmel ettevõttel on raskemaks ajaks valmis pandud ka kriisiplaan.

Üks sektor, kus nähakse järgmisel aastal ette pigem langust, on ehitus. Tallinna Kultuurikatla finantsjuht Ivar Veerus näeb selles siiski ka positiivset: väheneks töökäte defitsiit ja väheneks või peatuks surve palgatõusule. Kui palgasurve väheneb ja töötajaid on saada, saavad teenindav ja töötlev sektor stabiilselt areneda. Ta usub, et eelkõige jätkavad arenemist ja kasvamist ettevõtted, kes ekspordivad oma tooteid või teenuseid kaugemale kui Skandinaavia maadesse.

PANE TÄHELE!

Ehitusettevõtjate plaanidest jahenevas majanduses räägime 4. detsembril toimuval Eesti Ehituskonverentsil 2019.

Vaata kava ja pane ennast kirja SIIN.

Need ettevõtted, kes näevad, et majanduslanguse ajal nende äri samuti pihta saab, teevad praegu ettevalmistusi raskemate oludega valmisolekuks. Seda nii kvaliteedi parandamisega kui ka uutesse ärisuundadesse sisenemisega. Võib-öelda, et kriisiks valmistutakse muidu nagu hea finantsjuhtimise korral ikka: tulud ja kulud hoitakse vastavuses, vähendatakse märkimisväärselt püsikulusid ja tuluprognoose, vähendatakse või lükatakse edasi investeeringuid. Tähtis märksõna on ka sisemiste protsesside efektiivsuse kasv, mida sageli saavutatakse tänu automatiseerimisele.

Loe kõikide ekspertide arvamust pikemalt ja põhjalikumalt Äripäeva teemaveebist Finantsuudised.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785