Autor: Ehitusuudised • 11. september 2019

Täna algab V Tallinna Arhitektuuribiennaal "Ilu loeb"

Viies Tallinna Arhitektuuribiennaal, mille sündmuste keskmes on ilu, saab avalöögi täna, 11. septembril, kui Eesti Arhitektuurimuuseumis avatakse Yael Reisneri kureeritud näitus “Ilu loeb” ning muuseumi ees installatsioonikonkursi võidutöö "Steampunk" - ligi nelja meetri kõrgune liitreaalsus-keskkonnas ehitatud puidust paviljon.
TABi installatsiooniprogrammi võidutöö.

Eesti Arhitektuurikeskuse korraldatud, Dr. Yael Reisneri (Suurbritannia) kureeritud rahvusvaheline arhitektuurifestival “Ilu loeb” tõstab fookusesse ilu ja esteetika olulisuse arhitektuuris, millest 80 aastat on vaikitud. TAB 2019 põhiprogramm koosneb viiest peasündmusest, milleks on kuraatorinäitus, installatsiooniprogramm, visioonivõistlus, rahvusvaheline arhitektuurikoolide näitus ja kolmepäevane konverentsiprogramm.

“Ilu poole püüdlemine on püüdlemine tähenduslikkuse poole. See on arhitektuuris tõeline väljakutse - nagu ka luules, matemaatikas või poliitikas. Kutsusin näitusel osalema kaheksa arhitekti - mõned rohkem, teised vähem tuntud - kellel palusin esitada projekti, mis võtaks fookusesse ilu lähtuvalt elukeskkonnast. Nad pidid looma projekti, mis peaks silmas Tallinna, ent oleks samas globaalse tähendusega; mis annaks edasi linnaruumist saadud emotsionaalseid ilukogemusi. Seega, kuraatorinäitus võtab kokku need kaks põletavat teemat ja laseb neid uurida erineva käekirjaga ja erinevates valkondades töötavatel arhitektidel,” ütles peakuraator Yael Reisner.

Kuraatorinäitus “Ilu loeb” kutsub publikut mõtlema ilu kontsptsiooni üle. Näitusel osalevad kaheksa arhitektide meeskonda oma uute töödega, millest kahe autorid on eestlased: nii Tallinnas kui New Yorgis töötav arhitekt Kadri Kerge ning Arhitektuuribüroo KTA ja selle asutajad Ott Kadarik ja Mihkel Tüür.

Teised näitusel osalejad on nii Pariisis kui Tokyos töötava arhitekti ja omanimelise büroo asutaja Sou Fujimoto Architects (Jaapan); arhitektid ja Innsbrucki Ülikooli professorid Kristina Schinegger ja Stefan Rutzinger (soma Architecture, Austria); March Studio, mille asutasid 2007. aastal Melbourne’is arhitekt Rodney Eggleston ja graafiline disainer Anne-Ļaure Cavigneaux; Space Popular (Suurbritannia), mille taga on Londoni arhitektuurikooli Architectural Association lõpetanud Lara Lesmes (Hispaania) ja Fredrik Hellberg (Rootsi) ning peakuraator Yael Reisnerning arhitekt ja kodeerija Barnaby Gunning (Barnaby Gunning & Yael Reisner Studio, Suurbritaania).

TABi raames leiab aset kolmepäevane konverentsiprogramm, mille osaks on kahepäevane sümpoosion “Ilu loeb. Nagu tõeline armastus” ja konverents “Ruum ja digireaalsus”. Sümpoosion on interdistsiplinaarne arutelu, mis käsitleb teemasid arhitektuurist neurobioloogiani, luulest matemaatikani ja tehisintellektini. Sümpoosioni raames toimuvad erinevad paneeldiskussioonid, mis tegelevad iluga erinevates valdkondades.

„Ma tahaks avalikkuse ette tuua mõned „ilu on oluline“ hetked tehnoloogiavaldkonnast,“ ütleb sümpoosionil paneeldiskussioonis osalev ABB Korporatiivse Teaduskeskuse Automaatika ja Võrgutehnoloogiate osakonna juht Kim Listmann. “Kuigi me ei saa lisada ilusat disaini ametlikult seadmele kehtivate nõuete nimekirja, on kõik viimasel ajal valminud tooted, olgu selleks uus robot või veebileht, loodud kandma endas palju ilu.”

Sümpoosioni esinejate hulgast leiab veel DJ-d ja audiovisuaalartistid, vennad Jakob ja Nathan Tulve (Eesti); luuletaja Maria Lee (Eesti), matemaatik Ron Ahroni (Iisrael), filosoof Taylor Enochi (Suurbritannia).

Kuraatorinäitus “Ilu loeb”, mis jääb Arhitektuurimuuseumis avatuks 17. novembrini, kutsub publikut mõtlema ilu kontseptsiooni üle.

Sündmusterohke satelliitprogramm, mille kuraatoriks on arhitekt Kirke Päss, toob linnaruumi mitmeid näitusi, installatsioone ja ka arhitektuurist inspieeritud muusikaprojekti Musicity, mille raames kaheksa Eesti muusikut kirjutasid Põhja-Tallinnast lähtuvad muusikateosed, mis kõik 14. septembril ühe maratonkontserdi käigus nendes paikades ettekandele tulevad.

Visioonivõistluse näitusel on väljas valik rohkem kui 80 võistlusel "Uued elukeskkonnad, uued iluvormid" osalenud tööst. Tänavuse visioonivõistluse eesmärk oli luua ühiste ja privaatsete elu- ja töökeskkondade ala, mis hõlmab sise- ja välisruume, kus eri vanuses inimesed saaksid õppida, mängida ja kasvada. Oodatud olid tööd, mis kujundaksid dünaamilist ja kaunist uuenduslikku arhitektuuri viisil, kus digitaalset kasu võimendab inimlik otsustusvõime ja kognitiivne intuitsioon. TAB 2019 Visioonivõistluse ala oli Kopli idaosa ja osa Kalamajast, mis külgneb raudtee maaga ja millest kujuneb lähitulevikus Tallinna uus oluline osa.

Installatsiooniprogrammi raames on väljas arhitekt Gilles Retsini (Suurbritannia) kureeritud võistluse “Kojad ja kodud” 12 finalisti tööd. Võidutöö Steampunk (autorid Gwyllim Jahn, Cameron Newnham (Fologram, Austraalia); Soomeen Hahm Design (Suurbritannia); Igor Pantic (Suurbritannia) ) avatakse täna kell 19 Tallinna südalinnas Arhitektuurimuuseumi ees ning see jääb sinna kuni järgmise biennaalini 2021. aastal.

Rahvusvahelisele arhitektuurikoolide näituse teemaks valiti “Kohutavalt ilus!” ning see toob septembris Eesti Kunstiakadeemia galeriisse arhitektuuritudengite ja arhitektide tööd üle maailma. Näituse kuraatoriteks on noored eesti arhitektid Merilin Kaup, Margus Tammik ja Ulla Alla.

Loe Ehitusuudiste intervjuud Yael Reisneriga SIIT.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785