Autor: Martin Johannes Teder • 15. juuli 2019

Ehitusfirmade kasumlikkus kõigi aegade põhjas

Ehitusfirmade käive ning tööjõukulud on roninud tippu, kuid kasum ja rentaablus on kõigi aegade põhjas. "Kui jõuga ehitusmahtu hoida või kasvatada, siis eks see või ka kasumi arvelt toimuda,“ ütles Astlanda Ehituse juhatuse esimees ja Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Kaupo Kolsar.

Kvartalistatistika näitab, et viimati olid kasum ja rentaablus ehituses nii madal tasemel masu ajal. Kasumlikkuse hoidmine ja suurendamine on peatöövõtjatele aina raskem.

Tihe konkurents kasumile kaasa ei aita

Kaupo Kolsari sõnul on viimase 2-3 aastaga ehituse sisendhinnad tõusnud põhiliselt tööjõu pärast. „See loomulikult kasvatab ka siseriiklike ehitustoodete hindu. Kui jõuga ehitusmahtu hoida või kasvatada, siis eks see või ka kasumi arvelt toimuda,“ ütles Kolsar.

Astlanda Ehituse kasum langes eelmisel aastal 1,6 miljonilt eurolt pea 600 000 eurot kahjumisse, samuti vähenes ettevõtte käive üle 6 miljoni euro. „Põhjuseks olid mitmed ehitusturu tõusu eelselt võidetud suured hanked, mille ärategemine jäi tõusulainesse, millist ei osanud ette ennustada. Mitmed pakkumiste ja tööde tegemisel osalenud partnerid ei suutnud algsete tingimustega välja vedada. Uued kaasatud partnerid arvestasid uuenenud turuolukorraga ning olid kallimad. Arvestades segast turuolukorda oleme käesolevaks ja ka järgnevaks aastaks võtnud konservatiivsema hoiaku ega püüa ilmtingimata mahtu hoida,“ ütles Kolsar.

Kolsar ütles, et tihti on halva läbisaamise põhjus alltöövõtjaga nii-öelda katkise telefoni efekt. „Kui poolte ootused kasumile on mõistlikud ning teineteist arvestavad, on kõik korras. Partnerid on alati omavahel seotud – selleks on pooltevaheline kokkulepe,“ ütles ta.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Kaupo Kolsar
Foto: Raul Mee
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785