Selgus Jõhvi Põhikooli arhitektuurivõistluse võidutöö

Käesoleva aasta jaanuaris Jõhvi vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu poolt väljakuulutatud Jõhvi Põhikooli arhitektuurivõistluse võitis ideekavand “Tujukuju” arhitektuuribüroolt Kauss. Kokku laekus võistlusele kaheksa tööd.

Foto: Raul Mee, fotograaf

Arhitektide Allan Pilteri, Kaur Talpsepa, Lauri Eltermaa, Teele Kapsta, Elise Roosi ja Sten Vendiku kavand “Tujukuju” oli žürii hinnangul arhitektuurselt vormilt jõulisim töö. Võitja kuulutati välja 21. juunil Eesti Arhitektide Liidu Arhitektuurikatlas toimunud parimate ideekavandite autasustamisel.

Jõhvi Põhikool on tegutsenud praeguses majas poolsada aastat ning ajapikku on hoone ajale jalgu jäänud. Arhitektuurivõistlusega soovis Jõhvi vald leida koolile uut kompaktsema ja kaasaegsema õppekeskkonnaga ideekavandit, mis oleks kvaliteetsema sisuga ning energiatõhusam, kui tänane hoone seda võimaldab.

“Tujukuju” koolihoone loob märgilise aktsendi olemasolevate hoonete, riigigümnaasiumi ja spordihoone, vahele. Ideelahenduses on kasutatud lihtsaid, kuid mitte primitiivseid vormi- ja kujundusvõtteid – pidulik sissepääsuala, akende asetus, arusaadavad ja lihtsad materjalid. "Tegemist on hea lahendusega, mille sünnirõõm ületaks vana ja paljudele armsaks saanud koolihoone lammutamisega kaasnevaid tundeid,” kommenteeris žürii otsust Jõhvi vallaarhitekt Andres Toome.

Tugevaks küljeks pidas žürii ka võiduprojekti sisemise logistika lahendust. Lisaks põhikoolile tuli uues koolihoone mahus lahendada ka gümnaasiumi söögisaal ning gümnasistide pääs spordihoonesse selliselt, et kahe kooli õpilaste liikumisteed ei ristuks. Kusjuures mõlema kooli sööklad on teenindatavad ühest köögiplokist.

Tähtsaks on peetud ka algklasside õpilaste eraldi sissepääsu ning algkooli- ja hariduslike erivajadustega õpilaste osa eraldatust vanemate klasside õpperuumidest.

Foto: AB Kauss

“Ruumide paigutus ja grupeerimine on selge ning loogiline, moodustatud on selgepiirilised funktsionaalsed alad – aula-muusikaklass, põhikooliosa, algkooliosa, peatrepp-fuajee, söökla. Esimene korrus on viidud spordihalli ja gümnaasiumi korrustega samale tasandile ja nii ei teki hoonetevahelisel liikumisteel olulisi kõrguste vahesid,” kommenteeris võidutöö tugevaid külgi žürii liige, arhitekt Jaak Huimerind.

Võistluse auhinnafond oli 22 000 eurot ja esimese koha preemia suurus 8 000 eurot. Teise koha pälvinud kavandit “Koos” arhitektuuribüroolt Kolm Pluss Üks premeeriti 6000 euroga, kolmandale kohale jäänud kavandit “Kakuke” arhitektuuribüroolt Molumba – 4000 euroga. Žürii andis välja ka kaks 2000 euro suurust ergutuspreemiat - ideekavanditele “Basiilika” (Arhitekt Must OÜ) ja “Vaheaeg” (Arhitektuuribüroo Luhse ja Tuhal OÜ).

Projekti toetatakse meetme „Koolivõrgu korrastamine" alategevuse "Põhikoolivõrgu korrastamine perioodil 2014–2020" teise vooru investeeringute kava ettepanekute nimekirja alusel.

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuulusid Jõhvi abivallavanem Viktoria Tsventarnaja, Jõhvi Vallavalitsuse planeerimisspetsialist Riho Nõmmik, Jõhvi Põhikooli direktor Liina Mihkelson ning Eesti Arhitektide Liidu esindajad Sander Aas, Jaak Huimerind, Indrek Saarepera ja Anu Tammemägi.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785